ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertele Radio România Muzical - două evenimente sub semnul Centenarului Marii Uniri

Publicat: luni, 29 Octombrie 2018 , ora 14.34

În 1 iulie 2018, Corul Regal condus de Andrei Stănculescu a deschis, la Sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României, turneul Capitalele Unirii dedicat Centenarulului Marii Uniri. Sub semnul Centenarului Marii Uniri a stat și concertul organizat de Institutul Cultural Român sub cupola Ateneului Român în 27 august anul acesta. Pe scenă a urcat Stefano Bollani, reputatul pianist de jazz evoluând alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu".

În perioada iulie-noiembrie 2018, Corul Regal, ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României are programat un turneu aniversar dedicat Centenarului Marii Uniri, dar și celor 109 ani împliniți, în 30 iunie, de la nașterea compozitorului Paul Constantinescu. Turneul Capitalele Unirii a început în 1 iulie 2018 la București, Corul Regal urmând să evolueze în alte orașe românești din țară și de peste granițe, precum: Râmnicu Vâlcea, Cluj, Iași, Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. Prin acest proiect s-a dorit să se realizeze o reparație istorică, reunind în mod simbolic, din punct de vedere muzical și artistic, toate provinciile istorice ale României, care în prezent intră în componența a trei state suverane: România, Republica Moldova și Ucraina.

Sub semnul Centenarului Marii Uniri a stat și evenimentul din 27 august anul acesta de la Sala Mare a Ateneului Român. La invitația Institutului Cultural Român, s-a aflat la București celebrul pianist italian de jazz Stefano Bollani cu proiectul intitulat Concerto Azzuro. "Proiectul susținut de Stefano Bollani sub egida Anului Centenar - s-a scris într-un comunicat - are valoarea unui memento: 1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu țara, momentul dobândirii unei libertăți fundamentale - libertatea de a-și trăi plenar identitatea națională." Muzician complex și original, Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic. Excelent pianist, care are la bază o formație clasică, artistul consideră muzica drept "un mare joc care trebuie reinventat de fiecare dată în mod inteligent". În 27 august 2018, abilitățile tehnice și interpretative ale pianistului italian Stefano Bollani au fost pe deplin demonstrate în Patru improvizații pe teme românești dar și în celebra "Rhapsody in Blue" de George Gershwin.

Corul Regal condus de Andrei Stănculescu în 1 iulie 2018 la Sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României și Stefano Bollani prezent sub cupola Ateneului Român în 27 august anul acesta - două evenimente sub semnul Centenarului Marii Uniri, astăzi la Concertele Radio România Muzical. (marți 30 octombrie, ora 19.30)

Jeanine Costache