Recomandări Înapoi

Concertele Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, 23 mai

Publicat: vineri, 19 Mai 2017 , ora 12.51

"Cred că prin dezvoltarea tehnologiei avem numeroase posibilități de a aduce produsele culturale aproape unii de alții. Și este minunat că Bucureștiul și România, de exemplu, pot auzi ce se întâmplă în lume. Este extraordinar faptul că informațiile sunt bogate și circulă extrem de repede. Putem asculta cum se cântă la New York, Berlin, Viena. Este fantastică în vremurile noastre această viteză nemaiîntâlnită de circulație a informației. Mulțumiri radioului, este minunat ceea ce încă aveți posibilitatea să faceți - un lux - și transmit complimentele mele către Radio România." - declara în mai 2016 dirijorul Manfred Honeck.

În 24 mai 2016, ascultătorii Radio România Muzical au au avut ocazia să asculte primul program muzical oferit, în baza acestei colaborări, de Orchestra Simfonică din Pittsburgh.

Colaborarea, prin care prestigiosul ansamblu american și dirijorul ei Manfred Honeck își propun să ajungă mai des la publicul european, continuă și în 2017 cu programul prezentat în 24 aprilie la Heinz Hall - o impozantă sală de concerte cu 2676 de locuri, gazdă a peste 200 de spectacole, în fiecare stagiune. Invitatul prestigiosului ansamblu a fost percuționistul Colin Currie. Este unul dintre cei mai importanți percuționiști ai momentului, un artist dinamic, promotor al unor lucrări contemporane pe care le-a interpretat în premieră mondială. Printre performanțele sale în sezonul 2016 - 2017 se înscrie și interpretarea în primă audiție a Concertului pentru percuție scris de compozitorul britanic Mark-Anthony Turnage, lucrare interpretată în compania dirijoarei Marin Alsop și Orchestrei Britten-Pears. În 2006 Colin Currie și-a înființat propriul ansamblu de percuție care îi poartă numele și cu care a concertat deja în Festivalul BBC Proms, Festivalul Internațional de la Macau, la Tokyo și la Hamburg. În 24 aprilie 2017, Colin Currie a debutat alături de Orchestra Simfonică din Pittsburgh condusă de Manfred Honeck interpretând una dintre cele mai spectaculoase lucrări ale compozitorului scoțian James MacMillan - Concert pentru percuție și orchestră "Veni, Veni, Emmanuel". Programul serii a mai cuprins două lucrări din creația rusă: Simfonia I op.25 în Re major "Clasica" de Serghei Prokofiev și Suita din baletul "Frumoasa adormită" de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concertele Orchestrei Simfonice din Pittsburgh: marți, 23 mai 2017, de la ora 19.30.

Jeanine Costache