Agenda de concert Înapoi
Concertele Filarmonicii George Enescu de pe 21 și 22 noiembrie au un program intens
Mozart, cu solista Elena Bashkirova la pian, un oratoriu în primă audiție absolută compus de românca Livia Teodorescu-Ciocănea și Simfonia a 7-a de Beethoven
Celebra pianistă Elena Bashkirova va fi solista Concertului pentru pian nr. 13 în do major, de Mozart, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, pe 21 și 22 noiembrie, sub bagheta cunoscutului dirijor Nabil Shehata. Ultimele locuri disponibile mai pot fi achiziționate de pe www.ove.ro.
În program sunt incluse și trei părți din oratoriul "Câmpuri de maci", de compozitoarea româncă Livia Teodorescu-Ciocănea, care vor fi prezentate în primă audiție absolută, în interpretarea Orhcestrei și a Corului Filarmonicii George Enescu, cu Antonela Barnat (mezzosoprană), George Vîrban (tenor), Adrian Mărcan (bariton) în calitate de soliști. Filarmonica George Enescu promovează compozitorii români, interpretând constant lucrările acestora. Livia Teodorescu-Ciocănea, este compozitoare și pianistă, profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti. Din 2022 este membră a Școlii Doctorale de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Oratoriul "Câmpuri de maci" este o lucrare vocal simfonică în cinci părți pentru soliști, cor și orchestră, dedicată memoriei celor căzuți în Primul Război Mondial. În program vor fi trei părți din oratoriu - "Big Ben eleven / Declaration of War", "In Flanders Fields" și "Rugăciunea Reginei Maria pentru cei căzuți".
Programul se va încheia cu Simfonia nr. 7 de Ludwig van Beethoven, unul dintre cele mai reprezentative opusuri orchestrale din întreaga istorie a genului.
Pianista Elena Bashkirova este director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Ierusalim, pe care l-a fondat în 1998. Pianista cântă frecvent pe cele mai importante scene de muzică din lume, cum ar fi Festivalul de vară de la Lucerna, Festivalul de muzică Rheingau, Festivalul George Enescu din București și Beethovenfest din Bonn. A colaborat cu dirijori de prestigiu, care i-au marcat cariera: Sergiu Celibidache, Pierre Boulez și Michael Gielen. Înregistrarea celor două cicluri de Ceaikovski, Anotimpurile și Albumul pentru tineret realizată de artistă a primit premiul ICMA la categoria "instrument solo" în 2017.
Dirijorului Nabil Shehata și-a început cariera ca prim-contrabasist al Filarmonicii din Berlin. Din 2019 până în 2024, a fost dirijor principal al Filarmonicii Südwestfalen. Recent, a dirijat ca invitat, ansambluri precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Stuttgart, Orchestra Radio din München, Filarmonica Robert Schumann și Orchestra Filarmonicii din Luxemburg. În 2021, Nabil Shehata a fost premiat de către revista BBC Music pentru cea mai bună înregistrare orchestrală.