ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Agenda de concert Înapoi

Concerte LIVE de la SALA RADIO: Mozart cântat pe vioara Stradivarius Elder-Voicu și Beethoven interpretat pe vioara lui Enescu

Publicat: luni, 2 Noiembrie 2020 , ora 10.34

Muzică LIVE de la SALA RADIO, o cană de ceai parfumat și un fotoliu confortabil sunt "ingredientele" unei seri de toamnă perfecte! Orchestrele și Corurile Radio România își continuă stagiunea pe calea undelor, prin concertele transmise în direct de la Sala Radio, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

O parte dintre concertele stagiunii vor fi în plus transmise și în streaming live pe pagina oficială de Facebook a Orchestrelor și Corurilor Radio și pe cea a postului Radio România Muzical.

Dirijorul CRISTIAN MANDEAL la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO, violonistul ALEXANDRU TOMESCU și un program MOZART/BEETHOVEN definesc afișul evenimentului programat miercuri, pe 4 noiembrie (19.00), primul concert al lunii noiembrie transmis LIVE de la Sala Radio! CRISTIAN MANDEAL se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de țări.

Apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU, ce interpretează pe celebra vioară STRADIVARIUS Elder-Voicu, propune publicului Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră de MOZART. Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Alexandru Tomescu a concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur, Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Élysées.

Sub semnul Anului Internațional Beethoven (250 de ani de la naștere), în a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 1. Deși este compusă sub influența clasicismului muzical vienez, în "umbra" lăsată de Mozart (pe care îl admira) și Haydn (care i-a fost profesor), prima simfonie face deja să se distingă "vocea" personală a lui Beethoven, care venea să schimbe, prin următoarele sale lucrări, canoanele muzicii. Premiera a avut la loc Burgtheater (teatrul național vienez), pe 2 aprilie 1800.

Concertul va fi transmis și în streaming live pe pagina oficială de Facebook a Orchestrelor și Corurilor Radio și pe cea a postului Radio România Muzical.

Joi, 5 noiembrie (19:00), doi dintre soliștii instituției, a căror carte de vizită vorbește de la sine - violonistul GABRIEL CROITORU și pianistul HORIA MIHAIL - încântă publicul de acasă cu un eveniment muzical de excepție, din seria de 3 recitaluri cu Integrala celor zece sonate pentru vioară și pian compuse de Beethoven. Veți asculta de la Sala Radio Sonatele nr. 1, 5 - Sonata Primăverii și Sonata nr. 8.

GABRIEL CROITORU deține, din anul 2008, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național "George Enescu". Violonistul a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a.

După 14 ani de studii în România, pianistul HORIA MIHAIL a urmat cursurile Universității din Illinois, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații "Romanian Piano Trio", alături de violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ș.a.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.