Agenda de concert Înapoi

Concerte extraordinare Duo BartolomeyBittmann@București & Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2022 , ora 14.01

"Bucurie nestăvilită și ritmuri radicale" (Wolfgang Muthspiel - producător). Cu această promisiune sosește, în premieră în România, un duo de elită al jazzului austriac și european, BartolomeyBittmann, pentru două concerte excepționale "Progressive Strings": pe 4 octombrie, ora 19.00, la Sala Dalles din București, și pe 5 octombrie, ora 19.00, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Două evenimente organizate de Fundația Jazz Festivals&Events, sub egida Jazz Fan Rising, "asociația connaisseur-ilor de jazz", în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.

BartolomeyBittmann este unul dintre cele mai provocatoare fenomene muzicale din Austria, aflat la granița dintre jazz, funk și rock. De altfel, Klemens Bittmann (vioară și mandola) și Matthias Bartolomey (violoncel) refuză să fie înregimentați într-o anumită categorie, propunând un stil de compoziție si interpretare total original, care amestecă genurile amintite cu improvizația liberă și cu trimiteri la muzica clasică contemporană. "Muzica lor este profundă și provocatoare, fără a fi dificilă. Grațioasă și plină de viață, fără a fi superficială. Niciodată plictisitoare și plină de surprize", precizează Jazz Fan Rising. O muzică "superb compusă și excelent interpretată", după cum sublinia și celebrul dirijor austriac Nikolaus Harnoncourt.

Cea mai recentă recunoaștere a excelenței și originalității duo-ului BartolomeyBittmann a venit, de altfel, în luna august 2022 când cei doi muzicieni au primit Premiul Criticii de Disc din spațiul de limbă germană pentru albumul lor "Zechs" (Zece), apărut în acest an.

Bilete disponibile:

București - 4 octombrie, ora 19.00, la Sala Dalles din București - https://eventbook.ro/music/bilete-progressive-strings-bartolomej-bittman-bucuresti-jazzfanrising

Cluj-Napoca - 5 octombrie, ora 19.00, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" - https://www.eventim.ro/ro/bilete/bartolomey-bittmann-progressive-strings-cluj-napoca-academia-de-muzica-gheorghe-dima-591141/event.html

BartolomeyBittmann cântă împreună din 2012.

Klemens Bittmann(vioară și mandola) a preferat întotdeauna proiectele crossover: după ce a studiat vioara la Universitatea de Muzică și Arte Spectacolului din Graz, a studiat vioara de jazz cu Didier Lockwood la Paris. Colaborează permanent cu acordeonistul Klaus Paier, chitariștii Alegre Correa și Wolfgang Muthspiel, trio-ul folksmilch și, în plus, este profesor la Universitatea de Artă din Graz. În calitate de aranjor muzical, a fost responsabil pentru evenimentul discografic "Celebrating The Mahavishnu Orchestra" a radio.string.quartet.vienna, lansată de ACT MUSIC.

Matthias Bartolomey (violoncel) are o carieră mai degrabă ancorată în muzica clasică. Din 2010 este violoncelist solist al legendarului Concentus Musicus Wien, fondat de Nikolaus Harnoncourt în 1952. Absolvent al Universității de Muzică din Viena și al celebrului Mozarteum din Salzburg, a fost membru al Orchestrei Operei de Stat din Viena, Filarmonicii din Viena, Orchestrei de Cameră a Europei și a Orchestrei de Cameră Mahler (cu care a și cântat pe scena Festivalului George Enescu 2021, la București).

Informații suplimentare pe - http://bit.ly/BartolomeyBittmannRo