Agenda de concert Înapoi

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Noam Zur

Publicat: miercuri, 17 Mai 2017 , ora 14.11

Filarmonica de Stat "Transilvania" vă invită vineri, 19 mai 2017, la concertul vocal-simfonic dirijat de Noam Zur. Pe scena Colegiului Academic, alături de corul și orchestra filarmonicii, vor urca soliștii Diana Țugui, Iulia Merca, Marius Budoiu și Sándor Köpeczi. Dirijorul corului este Cornel Groza. Concertul este inclus în abonament.

Mai puțin cântat decât celebrele lucrări de gen scrise de compozitori ca Mozart sau Verdi, Recviemul de Antonín Dvoűák - interpretat acum la Cluj după mai bine de 10 ani - este o piesă de o profunzime uluitoare și de un limbaj muzical mult avansat față de timpurile în care a fost scris. Complexa structură a acestei capodopere vocal-simfonice dezvăluie viziunea compozitorului asupra morții, care nu este una tragică și întunecată, ci mai degrabă de regret și resemnare.

Dirijor invitat principal al Orchestrei Simfonice din Dubrovnik, Noam Zur (n. 1981) s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentați tineri dirijori ai Israelului. A studiat la Academia de Muzică din Tel‑Aviv și a participat la cursuri de măiestrie, la seminarii susținute de dirijori și profesori ca Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin și Neeme Järvi.

În 2006, Pierre Boulez l-a ales drept asistentul său și, în egală măsură, consultantul și dirijorul Festivalului din Lucerna. Tânărul dirijor a colaborat astfel cu Boulez pentru a pune în scenă lucrări contemporane de Béla Bartók, György Ligeti, György Kurtág, Hans Werner Henze, Karlheinz Stockhausen, dar și lucrări special compuse pentru acest festival.

Între anii 2005 și 2007, Noam Zur a fost dirijor permanent și director muzical la Orchestra Filarmonicii și Operei din Heidelberg. Între 2008-2010, a fost dirijor principal la Teatrul Aalto din Essen, unde a susținut nenumărate producții, atât de opere baroce, clasice și romantice, cât și de opere contemporane

Pe lângă intensa activitate în această arie, Noam Zur a dirijat, printre altele, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Radio din Ierusalim, Orchestra de Cameră din Israel, Kammerphilharmonie Frankfurt, Filarmonica din Belgrad, Opera din Israel, Operele Naționale din Iași și București, Israel Camerata, Thüringer Symphoniker, Netania-Kibbutz Chamber Orchestra, Musikcollegium Winterthur sau Wiener Volksoper. Tânărul dirijor cultivă o relație specială cu Orchestra Filarmonicii din Johannesburg, unde este invitat constant, de la debutul său din anul 2004.

În cadrul stagiunii 2013/2014, Noam Zur a debutat la pupitrul WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen (Germania), al Orchestrei Simfonice și Filarmonicii din Pilsen (Cehia), al Orchestrei Simfonice din Dubrovnik și al Filarmonicii "Arthur Rubinstein" din ŁódŒ. Printre cele mai importante concerte din această stagiune, se numără cele cu WDR Rundfunkorchester (Köln), Louisville Orchestra (Kentucky) și Orchestra de Cameră din Bari. În aprilie 2015, a debutat la Opera de Stat din Gdansk, iar în mai, la pupitrul Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În aceeași stagiune, 2014/2015, dirijorul și-a extins activitatea în America Centrală și America de Sud: a fost invitat pentru o serie de cursuri la Universitatea UNCUYO din Mendoza și la Universitatea Națională de Arte din Buenos Aires. A fost invitat, de asemenea, la pupitrul Orchestrei din Xalapa (Mexic).

Până în anul 2015 Noam Zur a fost dirijorul principal al Kammerphilharmonie Frankfurt, iar din iulie 2015 a devenit directorul artistic al Festivalului de Operă "Tino Pattieri" din Dubrovnik.

Pe lângă activitatea de dirijor, Noam Zur este pasionat și de cea de orchestrator: în anul 2016, aranjamentul orchestral al primului volum al Preludiilor lui Debussy a fost interpretat și înregistrat pe compact disc de Orchestra Radio WDR din Köln.

Vineri, 19 mai, ora 19, Abonament 29

Colegiul Academic

Concert vocal-simfonic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Noam Zur dirijor

Diana Țugui soprană

Iulia Merca mezzosoprană

Marius Budoiu tenor

Sándor Köpeczi bas

Cornel Groza dirijorul corului

Antonín Dvoűák

Recviem, op. 89

PREȚUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro și de la agenția de bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenților, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 - 14, Marți & Joi 12 - 18 și Vineri 10 - 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locația acestuia.

Concertul face parte din abonament

25 lei preț întreg / concert

13 lei preț redus (elevi, studenți și pensionari) / concert

Atenție: În ziua concertului, agenția de bilete este deschisă în intervalul 10-14

FILARMONICA DE STAT "TRANSILVANIA"

P-ța Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro