ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert vocal-simfonic la Filarmonica din Liverpool în transmisiune directă la 'Scena europeană'

Publicat: miercuri, 30 Mai 2018 , ora 13.04

Andrew Manze este un muzician cu o carieră deosebită, cu o viață dedicată muzicii vechi; el primește nenumărate invitații de a colabora cu ansambluri din întreaga lume. În programul concertului de la Liverpool însă, a inclus doi compozitori englezi din prima jumătate a secolului 20, cu două creații vocal-simfonice pe care le-a alăturat Concertului nr. 5 "Imperialul" pentru pian și orchestră de Ludwig Van Beethoven.

Concertul va debuta cu "Oda Morții" op.38 de Gustav Holst, o pagină muzicală grandioasă, un mod personal prin care acest compozitor a ales să își plângă prietenii căzuți în Primul Război Mondial. Va urma Concertul nr.5 op.73 în Mi bemol major "Imperialul" de Ludwig van Beethoven, avându-l în prim plan pe pianistul britanic Stephen Hough; el a obținut în 2001 premiul Fundației Americane "McArthur", este și cetățean australian din 2005, înregistrările sale, în mare parte realizate la casa de discuri Hyperion Records, au fost deosebit de apreciate de critica de specialitate, pentru intergrala Concertelor de pian de Camille Saint-Saens el a primit Premiul "Gramophon", iar pentru Valsurile lui Frédéric Chopin a obținut un "Diapason d'or".

În partea a doua a concertului pe care vi-l oferim în transmisiune directă de la Liverpool veți putea asculta Simfonia a 7-a de Ralph Vaughan Williams denumită și "Sinfonia Antarctica", imaginată pentru soprană, cor de femei și orchestră. Solistă va fi Rowan Pierce, renumită pentru rolurile pe care le-a realizat în diverse opere de autori din Baroc. Vom pătrunde într-un tărâm de gheață, ca într-o provocare extremă a spiritului uman, și vom asculta o muzică în care predomină imaginea, apropiată muzicii de film, vom putea auzi sunetul furtunii de zăpadă, al ghețarilor care se topesc și chiar niște pinguini!

Joi, 7 iunie 2018, de la ora 21,30, la Scena europeană, în transmisiune directă concertul vocal-simfonic de la Filarmonica din Liverpool.

Laura Ana Mânzat