Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic la Filarmonica Brașov

Publicat: luni, 16 Ianuarie 2023 , ora 13.22

Valentin Șerban revine la Filarmonica Brașov!

Joi, 19 ianuarie, melomanii din Brașov sunt așteptați la un nou concert simfonic care îi va avea ca protagoniști pe violonistul brașovean Valentin Șerban și pe dirijorul francez David Molard Soriano, care va conduce orchestra simfonică.

Programul concertului de joi seară este compus din trei piese, și anume:

M. Ravel: Pavane pour une infante défunte (Pavană pentru o infanta defuncta)

W.E.Korngold: Concertul pentru vioară și orchestră, op. 35

M. Ravel: Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin), orchestrație de David M. Soriano

Cei doi protagoniști ai concertului de joi sunt fiecare în dreptul său, nume de seamă ale tinerei generații de muzicieni europeni.

Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. A susținut concerte în România, Franța, Germania, Austria și Italia și este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. De-a lungul anilor, a cântat în săli faimoase de concerte cum ar fi Grande Salle Pierre Boulez - Philharmonie de Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall din Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre și altele, și a urcat pe aceeași scenă cu muzicieni renumiți, precum Alina Pogotskina, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Vladimir Mendelssohn și mulți alții. În ultimii ani, Valentin Șerban a devenit o adevărată personalitate a muzicii clasice, având numeroase apariții TV și la radio și câștigându-și mulți fani pe diverse rețele de socializare.


David Molard Soriano a fost dirijor asistent al lui Paavo Järvi între 2014 și 2018 și a lucrat cu acesta la Orchestre de Paris și la noua sa Orchestră a Festivalului Estonian (Pärnu Music Festival și BBC Proms). În același timp, a asistat dirijori precum Fabien Gabel și Gustavo Dudamel la Rencontres Musicales d'Evian. În 2019, a fost numit dirijor asistent al Orchestre National de France. În ultimii ani, David a dirijat și Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre national de Bretagne, Opéra national de Lorraine, Opéra de Limoges, Luxemburg Orchestra de Cameră din Luxemburg, Orchestre Symphonique de Saint-Etienne (Franța) și Orchestra de Cameră din Liban. Pasionat, de asemenea, de operă, a dirijat Carmen, Dialogues des Carmélites, La Traviata și Le Nozze di Figaro (pusă în scenă de Daniel Slater). În 2022, a fondat "Rencontres Musicales" la Château d'Ainay-le-Vieil (Franța), unde a își asamblează propria orchestră de festival și oferă concerte de la recitaluri la repertoriu simfonic. Datorită succesului primei ediții, cea de-a doua va avea loc în august 2023 cu Marie-Ange Nguci și Raphaël Sévère, printre alții.

În calitate de fondator și director muzical al Orchestre des Jeunes d'Île-de-France, alcătuită din cei mai buni muzicieni din tânăra generație, David Molard Soriano a prezentat concerte de înaltă clasă cu un repertoriu captivant - versiunea integrală a Păsării de foc, concertul pentru orchestră de Lutoslawski, Simfonia a 12-a de Șostakovici, Simfonia a 3-a de Saint-Saëns pe cea mai mare orgă franceză cu Thomas Ospital.

Pe lângă acest concert, săptămâna aceasta, Filarmonica Brașov așteaptă publicul din oraș și alte trei evenimente:

Marți, de la ora 19, Recital Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov® a pregătit un recital numit Omagiu lui Eminescu, în care cvartetul îl va avea ca invitat pe Invitat: Acad. Valeriu Matei, care va recita poezii ce vor acompania părțile muzicale cântate.

Sâmbătă, de la 10:30 și de 12, Filarmonica Brașov îi invită pe toți copiii din Brașov la spectacolul Lecția de Jazz cu Irina Sârbu (voce), Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (contrabas) și Tudor Parghel (tobe). Lecția de jazz este un spectacol interactiv pentru copii de toate vârstele, în care aceștia vor învăța să descopere muzica, să asculte muzică și să cânte!

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.