Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic în Piața Mare din Sibiu

Publicat: miercuri, 26 Iunie 2019 , ora 15.50

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi prezentă pe scenă, în Piața Mare din Sibiu, pentru a închide seria de evenimente din cadrul proiectului "Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane", ediția a XVI-a. Concertul "Symphonic Dances" este programat duminică, 30 iunie 2019, cu începere de la ora 20,30. Concertul se va transmite live, pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro precum și pe pagina de facebook a instituției, www.facebook.com/FilarmonicaSibiu. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală.

"Rhapsody in Blue" și selecțiuni din "Un American la Paris" de George Gershwin sau "West Side Story" de Leonard Bernstein sunt doar câteva dintre compozițiile incluse în programul serii. Alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul american Scott Speck, pe scenă vor mai urca Cirpian Dancu (clarinet) și Yakov Kasman (pian).

Născut în Boston, Scott Speck a absolvit Universitatea Yale cu summa cum laude. Aici a fondat și dirijat Berkley Chamber Orchestra. A primit diploma de masterat la University of Southern California. În Berlin a fondat ansamblul Concerto Grosso Berlin, o orchestră dedicată interpretării lucrărilor muzicale baroce și clasice într-o manieră stilistică apropiată de origini. A fost dirijorul orchestrei San Francisco Ballet, între anii 1998-2000, consultant muzical și dirijor al orchestrei Honolulu Symphony și dirijor asociat al operei din Los Angeles. În urma ultimelor turnee în Asia a fost numit dirijor invitat principal al orchestrei China Film Philharmonic din Beijing. Prin ultimele sale concerte din Londra, Paris, Moscova, Beijing, San Francisco și Washington, Scott Speck a câștigat o faimă internațională de dirijor pasional și inteligent. A dirijat la Royal Opera House din Londra, la Opera din Paris, la Centrul Kennedy din Washington și la War Memorial Opera House din San Francisco. Concertele sale cu Moscow RTV Symphony Orchestra în sala Ceaikovski au fost aclamate de public și presă, iar concertele recente avându-i ca soliști pe Yo-Yo Ma și Itzhak Perlman au atras și mai mult atenția asupra activității sale dirijorale.

Ciprian Dancu a susținut recitaluri solo în țară și străinătate apărând de asemenea ca solist împreună cu Orchestra simfonică a Filamonicii din Sibiu și cu Orchestra Facultății de Muzică din Brașov. A făcut înregistrări pentru Radio București și Südwestrundfunk - Stuttgart. În prezent este instrumentist al Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu.

Născut în Orel, lângă Moscova, Yakov Kasman este absolvent al Conservatorului "Ceaikovski" din Moscova, unde a studiat pianul cu Mihail Voskresensky, în present fiind pianist și profesor la Universitatea din Albama, Birmingham.

Debutul lui în America a avut loc în anul 1997, după ce a câștigat medalia de argint la cea de-a zecea ediție a Concursului Internațional de Pian Van Cliburn" de la Fort Worth. După acest concurs, Yakov a susținut concert în Statele Unite ale Americii (New York, Boston, Los Angeles, Philadelphia), America de Sud, Europa și Asia. A susținut concerte alături de peste 70 de orchestra, printre care amintim Orchestrele din Buffalo, Oregon, Miami și Alabama, Orchestra de Stat din Atena, Orchestra din Lille și Montpellier, Orchestra Simfonică Națională din Taiwan sau Orchestra Filarmonicii din Moscova.

Accesul publicului la acest eveniment este liber.