Agenda de concert Înapoi

Concert pentru omul (din) interior (Live Stream)

Publicat: miercuri, 22 Aprilie 2020 , ora 10.48

Muzica pătrunde în intimitatea caselor și a gândurilor publicului autoizolat, cu ocazia unui nou concert online din Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez & Friends" dedicat "Sonatei pentru violoncel și pian nr. 5 în re major, op.102, nr. 2" de Ludwig van Beethoven, o lucrare scrisă într-o perioadă când însuși compozitorul s-a autoizolat din cauza pierderii auzului.

Concertul interpretat de Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Monica Florescu (pian) și Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară) va fi transmis live de la Sala Oglinzilor (Forumul German Sibiu) pe 23 aprilie 2020, de la ora 18:00 și vaputea fi urmărit pe LivestreamRomania.ro.

"Odată cu acest concert încheiem o serie dedicată integralei sonatelor pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven. Perioada de carantină ne-a permis să studiem și să aprofundăm lucrările și viața compozitorului care în 2020 ar fi trebuit să fie celebrat în toată lumea. Am descoperit în această ultimă sonată o lucrare complexă, compusă de Beethoven spre finalul vieții sale, când era deja izolat din cauză că își pierduse auzul, dar nu și vocea interioară, care a devenit tot mai pregnantă. În izolarea sa, Beethoven a refuzat să mai facă vreun compromis și a compus pentru el însuși, probabil și ca o formă de eliberare. Credem că e un timp potrivit pentru a-l asculta și înțelege mai bine împreună. Deși suntem distanțați fizic, avem muzica prin care descoperim și exersăm forme noi de apropiere" spun Monica Florescu și Makcim Fernandez Samodaiev.

Program:

Alberto Ginastera - Pampeana nr. 2; Rapsodie pentru violoncel și pian, op. 21

Carlos Gardel - "Por una cabeza"

Robert Schumann - Fantasiestücke, op. 73 pentru violoncel și pian

Ludwig van Beethoven - Sonata pentru violoncel și pian nr. 5 în re major, op.102, nr. 2

Încă de la începutul perioadei de carantină, Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez and Friends" a adus muzica în casele celor care până acum obișnuiau să umple Sala Oglinzilor pentru concertele din fiecare lună. Recitalurile din această perioadă au parcurs integrala sonatelor de Ludwig van Beethoven pentru violoncel și pian. Inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev și a pianistei Monica Florescu este sprijinită de Forumul German Sibiu și LivestreamRomania.ro prin implicarea pro bono a acestora.

Concertele trecute din stagiunea online:

Concert pentru o contesă din Arad

Concert pentru omul liber

Live în izolare cu Florescu - Fernandez & Friends

#Stămacasă și ascultăm muzică clasică

Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez & Friends"

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii "Florescu - Fernandez & Friends", un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte "full house" în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România), stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală "Florescu - Fernandez & Friends" propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală "Florescu - Fernandez & Friends" ajunge inclusiv la București.

Concertul face parte din seria "Odae cum harmoniis", un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.