Se întâmplă la Radio România Înapoi

Concert pentru două piane și orchestră, dirijat de Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2024 , ora 14.03

Aveți ocazia de a asculta un concert pentru două piane și orchestră, o experiență artistică inedită, miercuri, 24 aprilie (de la ora 19:00), la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio și sub bagheta apreciatului dirijor Cristian Mandeal.

Veți asculta așadar Concertul în re minor pentru două piane și orchestră semnat de Francis Poulenc, unul dintre marii compozitori francezi ai sec. XX. Creat în primăvara anului 1932, concertul este dedicat Winnarettei Singer, cunoscută și ca prințesa Edmond de Polignac, o personalitate extrem de populară și o mecena a societății pariziene. În salonul ei se întâlneau mari artiști, precum Stravinski, Ravel sau Satie, care i-au dedicat o parte dintre creațiilor lor. Premiera concertului fost un succes și a avut loc în 1932 la Veneția, cu Poulenc însuși și cu prietenul său pianistul Jacques Février ca soliști. În seara de la Sala Radio îi veți aplauda în această ipostază pe pianiștii Cristian Niculescu și Oxana Corjos.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Mahler - Simfonia nr. 4 (în aranjamentul pentru orchestră de cameră și soprană semnat de Ronald Kornfeil), lucrare interpretată cu participarea sopranei Diana Țugui.

Cristian Niculescu și-a început studiile muzicale la București și a continuat la Hochschule der Künste Berlin, perfecționându-se apoi cu Dimitri Bashkirov la Academia Mozarteum de la Salzburg și la Academia Reina Sofia la Madrid. A debutat cu Orchestra Națională Radio sub bagheta maestrului Iosif Conta în 1986.

În străinătate este invitat să colaboreze, atât ca solist cât și în cadrul serilor de muzică de cameră organizate sub auspiciile unor orchestre prestigioase: Cleveland Chamber Symphony Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Berliner Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Brandenburgische Philharmonie Potsdam etc. În anul 2023 a fost, alături de Oxana Corjos, solistul Orchestrei Naționale de Tineret la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin. A susținut recitaluri și concerte camerale în săli de concerte de prestigiu, printre care Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Gasteig München, Deutsche Oper Berlin, Musée de l'Armée din Paris, în Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga și la Norddeutscher-Rundfunk Hamburg și a efectuat turnee în Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franța, Japonia și în S.U.A.

Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore.

Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Germania, Republica Moldova, Spania, Macedonia, Italia i-au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice.

În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia Santa Cecilia din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze la Festivalul Toamna Muzicală Clujeană, precum și în concertul de deschidere a Festivalului Gustav Mahler de la Toblach (Dobiacco - 2015), a Festivalului Alto Adige - 2018, iar în toamna aceluiași an a deschis Seria Enescu la Londra cu un recital de succes. Colaborează constant cu Institutul Cultural Român, cântând frecvent la Londra, Viena, New York, Istanbul, Chișinău, Berlin.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.68.00). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro, dar și în librăriile Cărturești.