Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert la Sala 'Auditorium' a Radiodifuziunii Franceze - vineri, 18 septembrie 2020, ora 21.00

Publicat: marți, 15 Septembrie 2020 , ora 10.55

Mikko Franck, dirijorul concertului de vineri 18 septembrie pe care îl puteți urmări în transmisiune directă la Radio România Muzical conduce Orchestra Filarmonică Radio France din 2015, când i-a succedat lui Gilbert Amy. Deviza lui ca dirijor este de a face din fiecare concert o experiență atât muzicală, cât și umană.

Prima lucrare din program aparține compozitoarei franceze Camille Pépin, este o comandă Radio France și poartă titlul Avant les clartés de l'aurore. Camille Pépin s-a născut în 1990 la Amiens și a studiat la Concervatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. Premiul "Île de créations" i-a adus consacrarea; colaborează cu orchestre franceze importante cum ar fi Orchestra Națională "Île de France", Orchestra Națională din Lyon, dar și Orchestra Filarmonică "Radio France". În 2020 și 2021 va fi compozitoare în rezidență a Festivalului de la Besançon.

Vom avea apoi ocazia să ascultăm Concertul nr.3 op.30 în re minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov; solistă va fi pianista Anna Vinnitskaya. Ea și-a sărbătorit debutul alături de Capela de Stat din Dresda la sfârșitul stagiunii 2018-2019 și a fost catalogată de presă ca un fenomen artistic. Alte realizări ale Annei Vinnitskaya din 2019 sunt colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, compact discul cu primele trei concerte de Bach alături de colegii ei, Evgeni Koroliov și Ljupka Hadzi Georgieva, în colaborare cu ansamblul Kammerakademie Potsdam (înregistrările au fost realizate la la Casa de Discuri "Alpha Classics"), dar și faptul că a fost invitată în calitate de artist în rezidență al Filarmonicii din Dresda, pentru o perioadă de doi ani.

Concertul se va încheia cu Fragmente Simfonice din Muzica de scenă Martiriul Sfântului Sebastian de Claude Debussy. Inspirată de un document din Evul Mediu care relatează povestea martirului roman Sf. Sebastian, această creație a avut inițial 5 acte, cu o durată de 5 ore. În zilele noastre se interpretează în concerte doar extrase, reunite sub titlul Fragmente Simfonice din Muzica de scenă Martiriul Sfântului Sebastian, reorchestrate de André Caplet.


Laura Ana Mânzat