Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert la Auditoriumul 'Arturo Toscanini' din Torino. Joi 21 ianuarie 2021, ora 21,30

Publicat: luni, 18 Ianuarie 2021 , ora 9.58

Ne vom întâlni într-o frumoasă ambianță cu dirijorul japonez Kazuki Yamada și violonistul armean Sergey Khachatryan, într-o sală modernă în care orchestra este plasată la înălțime, sunetul se răspândește peste tot, a fost construită în secolul 19 pentru reprezentații ecvestre apoi reconstruită în totalitate, în mai multe reprize, în secolul 20.

Radio România Muzical va transmite în direct concertul sustinut de Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Italiene, la pupitru se va afla Kazuki Yamada, el a câștigat în 2005 concursul de dirijat de la Besançon și în urma acestui succes, a preluat bagheta Orchestrei Simfonice BBC. Pe lângă orchestră, dirijorul japonez născut în 1979, cu studii la Universitatea Națională de Arte din Tokio și la Mozarteum din Salzburg, a fost atras și de dirijatul de cor, el a condus Corul Filarmonicii din Tokio până în 2009 când s-a mutat în Europa și l-a înlocuit pe Michel Plasson la pupitrul Orchestrei din Paris apoi pe Seiji Ozawa la "International Music Academy Switzerland". Din 2010 trăiește la Berlin, colaborează cu Orchestra Suisse Romande și conduce Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo.

În debutul programului pe care îl veți urmări Joi 21 ianuarie 2021 de la ora 21,30 va fi Concertul nr. 1 op. 77 în la minor pentru vioară și orchestra de Dmitri Șostakovici, solist Sergey Khachatryan, el s-a născut la Erevan în 1985, într-o familie de muzicieni, a urmat cursurile Conservatorului din Karlsruhe, a câștigat mai multe concursuri internaționale, Concursul Louis Spohr, premiul I la Concursul Internațional de vioară Jean Sibelius în 2000, premiul I la Concursul "Regina Elisabeta" de la Bruxelles în 2005. În 2014 a primit distinctia "Credit Suisse Young Artist Award", suma de 75,000 de franci elvețieni dar și un concert alături de Orchestra Filarmonicii din Viena și dirijorul Gustavo Dudamel, care i-a adus consacrarea.

În partea a doua a serii, veți putea urmări alte pagini muzicale apărute în prima jumătate a secolului 20, Suita "Mama mea gâsca" de Maurice Ravel și o Suită de concert din muzica baletului "Pasărea de foc" de Igor Stravinski, versiunea 1945.


Laura Ana Mânzat