Cronici Înapoi

Concert In memoriam Richard Oschanitzky - la Sala Radio

Publicat: vineri, 21 Noiembrie 2014 , ora 22.29

"Nu trebuie să facem nici o diferență între muzica clasică, muzica ușoară sau jazz. Orice muzică poate fi bună sau proastă - și atât."

Aceste cuvinte simple, precise, au fost rostite de Richard Oschanitzky - compozitor, pianist și dirijor, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni de jazz din România. În 2014 ar fi împlinit 75 de ani, motiv pentru care vineri seară Sala Radio a fost gazda unui concert dedicat memoriei marelui artist. Orchestra Națională și Big Band-ul Radio au evoluat cu Peter Oschanitzky, fratele muzicianului, la pupitru. Uvertura operei Candide de Leonard Bernstein a deschis programul urmând ca în postura de solist al Variațiunilor 71 de Richard Oschanitzky să evolueze pianistul Horia Maxim.

"Este o lucrare foarte izbutită, foarte spectaculoasă, în care măiestria lui Richard Oschanitzky stă, cred eu, în primul rând în capacitatea lui de a alterna momentele de muzică de tip neo-clasic cu cele de jazz, mai exact de swing. Sunt întotdeauna foarte fericit când ajung în zonele de graniță; tipul acesta de flirt cu muzica și jazz-ul întotdeauna m-a atras."

Sala a fost la fel de plină și în partea a doua de această dată pentru a asculta Un american la Paris - lucrare semnată de George Gershwin. O seară specială, cu un program pe măsură, unanim apreciat de un public eterogen, oferit din nou de Orchestra Națională Radio, secondată de această dată de membrii Big Band-ului.

- Pentru mine puțin surprinzător pentru că de obicei vin la muzică clasică. Sincer nu ascultasem nimic de Oschanitzky și m-a surprins foarte plăcut. A fost un sunet rotund; mi-a plăcut cum a sunat. S-a văzut că au lucrat foarte mult.

- Este o muzică deosebită. A fost foarte frumos "Un american la Paris" și orchestra s-a descurcat ca de obicei - foarte bine. În ceea ce-l privește pe dirijor, nouă ne-a plăcut, ni s-a părut că a condus bine.

- Instrumentele au fost extraordinare, mai ales suflătorii. Pentru mine este o noutate. A mers foarte bine. Coordonarea între pianistul Horia Maxim și suflători a fost formidabilă.

- Mi s-a părut foarte reușit. Știam la ce să mă aștept. Per total chiar mi-a plăcut. Mi-a făcut ziua! Mă simt foarte ușoară, senină… un om mai bun!

Reportaj realizat de Lucian Haralambie