Agenda de concert Înapoi

Concert extraordinar 'Vioara lui Enescu' la Brașov susținut de Gabriel Croitoru și Horia Mihail pe 15 noiembrie la Sala Patria

Publicat: joi, 7 Noiembrie 2019 , ora 15.42

Turneul Vioara lui Enescu a revenit în această toamnă pe scenele din România, un concert extraordinar susținut de Gabriel Croitoru și Horia Mihail fiind programat pe 15 noiembrie 2019 la Sala Patria din Brașov.

Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită "Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu") și pianistul Horia Mihail au avut în această toamnă recitaluri programate pe 11 scene din țară, cu trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară și pian de Claude Debussy, Richard Strauss și César Franck.

Gabriel Croitoru: "Este al optulea an în care facem turneul "Vioara lui Enescu", iar acest moment reprezintă pentru noi, protagoniștii acestui demers cultural, în primul rând ideea de continuitate a demersului de promovare a culturii, muzicii și tradiției inițiat de Maestrul George Enescu. Cred cu tărie că sunetul acestei viori se potrivește oriunde. Felul deosebit în care instrumentele trăiesc alături de cei care le mânuiesc face ca publicul să se simtă părtaș la actul interpretativ, însuflețindu-l, la propriu. Faptul că nu suntem la prima "abatere" face ca aceste turnee să devină un lucru important în viețile noastre, iar atunci când un lucru ți se pare esențial în viață, cu siguranță nu vei percepe acel lucru ca fiind greu, ci dimpotrivă. Există deja afinități între noi, instrumentele pe care le mânuim și publicul din orașele pe care le străbatem, bucuria revederii fiind la fel de mare de ambele părți. Nu știu dacă muzica noastră reușește să vindece, dar, cu siguranță aduce un strop de culoare, un moment de respiro, de meditație în viața celor care vin să ne asculte."

Din anul 2012, împreună cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparținut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care și-a asumat-o Enescu atunci când străbătea țara în timpul primului război mondial, pentru a-și duce muzica către cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi. Violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la "Catedrala", celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, împreună cu pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este deosebit de diversă. Dacă la primele ediții sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioși să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educație fizică, au fost turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite orașe ale țării de Horia Mihail și evident, la Sala Radio, dar și ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia și lista poate continua.

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma în aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emoționând publicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

De 8 ani, fără întrerupere, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, la București la Sala Radio sau la Ateneu, dar și în orase mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, peste tot muzica putând face foarte mult bine, așa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani. Dacă așa s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este că elcontinuă de 8 ani, iar anul acesta i-a dus pe Gabriel Croitoru și vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail la Slatina, Pitești, Caracal, Bârlad, Bistrița, Timișoara, Deva, Ploiești și, evident, București, la Sala Teatrelli și la Sala Radio.


Detalii pe www.vioaraluienescu.ro


Program muzical:

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară și pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară și pian, op. 18

César Franck: Sonata în la major pentru vioară și pian


ITINERAR - VIOARA LUI ENESCU 2019

Gabriel Croitoru - vioară

Horia Mihail - pian

18 septembrie, ora 19 - București, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19 - Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu"

20 septembrie, ora 19 - Pitești, Sala Filarmonicii

21 septembrie, ora 19 - Caracal, Teatrul Național

22 septembrie, ora 19 - Bârlad, Pavilionul "Marcel Guguianu"

23 septembrie, ora 19 - Bistrița, Sinagoga

28 septembrie, ora 19 - Timișoara, Sala Capitol

2 octombrie, ora 19 - Deva - Sala Pro Arte

4 octombrie, ora 19 - București, Sala Radio

5 octombrie, ora 19 - Ploiești, Sala Filarmonicii

15 noiembrie, ora 19 - Brașov, Sala Patria