Agenda de concert Înapoi

Concert dedicat Zilei Naționale a României la Filarmonica din Oradea

Publicat: joi, 2 Decembrie 2021 , ora 15.04


Filarmonica de Stat Oradea va sărbători alături de public, Ziua Națională a României. Concertul dedicat sărbătorii naționale va avea loc sâmbătă, 4 decembrie, ora 19.00 la sala de concerte Enescu-Bartók. Programul cuprinde lucrări corale și orchestrale din repertoriul românesc, precum Chindia de Alexandru Pașcanu, Suita din Țara Oașului de Dariu Pop, Divertisment rustic de Sabin Drăgoi și Suita Ardelenească de Pascal Bentoiu, sub bagheta maestrului Daniel Jinga.

Alexandru Pașcanu a fost un compozitor român care a trăit la București între anii 1920-1989. Acesta a studiat la Conservatorul din București, avându-i ca profesori pe Marțian Negrea, Ionel Perlea și alți reprezentanți de seamă ai muzicii românești. La rândul său, Pașcanu a predat la Conservator din anul 1952 materiile teoria muzicii și solfegiu și mai târziu, armonie. În ceea ce privește creația sa, aceasta cuprinde lucrări instrumentale, orchestrale și corale. În rândul pieselor vocale se numără și Chindia, lucrare compusă pentru patru voci, cu puternice rădăcini în folclorul românesc. Aceasta este o piesă preponderent vioaie, care cuprinde doar silabe precum "ra pa-di ri", fără a implica reale cuvinte.

Dariu Pop s-a născut la finele secolului XIX și a avut o activitate intensă în domeniul pedagogic, literar, dar și muzical. Acesta a fost învățător și inspector școlar, poet și romancier, dar și ofițer voluntar în războiul de întregire a neamului. În ceea ce privește activitatea muzicală, Dariu Pop a fost organist și a fondat și dirijat diferite coruri. Pe baza experienței sale acumulate în calitate de dirijor de cor, acesta a compus diferite lucrări, una dintre ele fiind Suita din Țara Oașului. Piesa corală a fost compusă pentru cor mixt de patru voci și cuprinde un potpuriu de piese populare din Țara Oașului.

Sabin Drăgoi a fost unul dintre cei mai prestigioși compozitori, pe care i-a avut România în secolul XX. Acesta s-a născut la Arad în anul 1894 și și-a început studiile muzicale la Iași, apoi la Cluj, definitivându-le în cele din urmă la Conservatorul de Stat din Praga. Cariera sa didactică s-a desfășurat preponderent la Timișoara, unde a activat ca profesor de armonie, contrapunct și compoziție și ca director. În paralel, Sabin Drăgoi a fost dirijorul a trei coruri în capitala Banatului și a compus numeroase lucrări pentru orchestră, pian, muzică de film și opere, transfigurând adesea folclorul românesc în lucrările culte. Divertisment rustic este o lucrare orchestrală în 5 părți, acestea fiind inspirate din dansuri, colinde și cântece propriu-zise românești. Cele 5 fragmente sunt intitulate astfel: 1. Colindă, 2. Doină, 3. Bocet, 4. Dans, 5. Cântec de nuntă.

Pascal Bentoiu a fost una dintre personalitățile muzicale ale contemporaneității. Compozitor, muzicolog, critic muzical și estetician, acesta a trăit la București între anii 1927-2016. A studiat compoziția la București cu Mihail Jora, urmând apoi să fie cercetător la Institutul de Folclor din capitală. Activitatea sa cuprinde numeroase studii, cronici muzicale, articole, comunicări științifice, dar și participarea la diferite emisiuni radio și televiziune și concursuri muzicale. Creația componistică a sa a fost descrisă ca fiind una lirică și colorată, inspirată din folclorul românec, dar și din muzica serială. Bentoiu a compus opere, simfonii, concerte, cvartete de coarde, sonate și cicluri de melodii. Lucrarea sa orchestrală Suita Ardelenească are patru părți: Învârtita (din zona Făgărașului), Jieneasca (Hunedoara), Dealungu (Mureș) și Danțu (teme de joc din Maramureș, Sibiu și Vișeu).

Daniel Jinga, născut la 11 ianuarie 1978 în Buzău este dirijor al Corului Operei Naționale din București și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Muntenia din Târgoviște. S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră Madrigal și dirijor fondator al Corului de cameră Accoustic, cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater, Alice Barb, George Ivașcu, Alexandru Dabija. I-a avut ca profesori de dirijat și mentori pe Marin Constantin, Petre Crăciun, Stelian Olariu, Dan Mihai Goia, Valentin Gruescu, Sharon Hansen și Erwin Ortner.

În calitate de dirijor al Corului Operei Naționale din București, a pregătit premierele spectacolelor O scrisoare pierdută, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Bărbierul din Sevilla, Lucia di Lammermoor. Dintre titlurile vocal-simfonice abordate, amintim Requiem, Carmina Burana și Messa da Requiem.


Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea. Accesul în sala de concerte se face cu prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea cu schema completă sau trecerea prin boală. Capacitatea sălii rămâne în continuare limitată la 30%, din totalul locurilor.

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea