Agenda de concert Înapoi

Concert dedicat Revoltei de la Brașov, joi seară la Filarmonica Brașov

Publicat: luni, 14 Noiembrie 2022 , ora 14.11

Filarmonica Brașov dedică evenimentul de joi, 17 noiembrie Revoltei de la Brașov din 15 noiembrie 1987.

Astfel, joi seară, la Sala Patria, începând cu ora 19 se vor auzi Concertul pentru vioară nr. 2 în Re minor de Henryk Wieniawski și Simfonia Nr. 10 în mi minor de Dmitri Șostakovici.

Simfonia Nr. 10 a lui Șostakovici este o operă remarcabilă care conține 48 de minute de tragedie, disperare, teroare și violență și două minute de triumf. De la sfârșitul anilor 1970, cea mai larg acceptată interpretare a lucrării este că aceasta a fost scrisă ca o descriere a anilor stalinieni din Rusia, când între 8 și 20 de milioane de oameni au murit ca urmare directă sau indirectă a regimului lui Stalin și când cei care nu au murit au trăit într-o frică constantă.

Șostakovici a simțit cu siguranță regimul lui Stalin la prima mână - a fost denunțat public, lucrările sale au fost interzise, iar statutul său a fost redus la cel de "non-persoană". Prietenii și colegii săi au dispărut, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată. Oroarea acestor ani - și suspinul colectiv de ușurare care a urmat, fără îndoială, când Stalin a murit la 5 martie 1953 - constituie cu siguranță o interpretare plauzibilă pentru această compoziție.

A interpreta această simfonie într-un concert dedicat evenimentelor din noiembrie 1987 din Brașov este o alegere sensibilă, întrucât atmostfera simfoniei va avea cu siguranță un ecou în sufletul românilor, care au trecut la rândul lor prin ororile unui regim totalitar.

Cealtaltă piesă din program, Concertul pentru vioară nr. 2 în Re minor de Henryk Wieniawski, este în general considerat ca fiind cea mai bună lucrare a sa. Bogat melodică și extrem de idiomatică, lucrarea echilibrează elementele de stil cu pasiune și seninătate. Wieniawski a interpretat pentru prima dată lucrarea la Sankt Petersburg la 27 noiembrie 1862, sub bagheta lui Anton Rubinstein.

Joi seară, începând cu ora 19, orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov va fi dirijată de maestrul Radu Popa, iar solistul serii va fi îndrăgitul violonist brașovean Florin Ionescu-Galați.

Biletele sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe siteul bilet.ro.