Agenda de concert
Înapoi
Concert de muzică veche la Sala "Patria", cu Ansamblul "Anton Pann"

Fondat pe baza unei cercetări riguroase și a unui demers teoretic solid, Ansamblul Anton Pann este prima formație din România care a readus în atenția publicului larg comorile muzicale ale secolelor trecute. Membrii săi sunt muzicieni profesioniști, cu studii doctorale și cariere internaționale, care abordează acest repertoriu pornind direct de la manuscrise, oferind o interpretare autentică, fidelă și lipsită de imitații.
Ansamblul utilizează instrumente istorice specifice perioadelor pe care le evocă, iar acest lucru conferă o vibrație specială muzicii - o combinație rară de rigoare și spontaneitate care fascinează publicul modern. Nu întâmplător, Anton Pann a fost singura formație românească invitată la prestigiosul Festival Europalia din 2019, unde a reprezentat muzica veche românească cu o forță artistică greu de egalat.
În concertul de la Brașov, publicul va putea asculta lucrări din creația compozitorilor Dimitrie Cantemir, Anton Pann și George Ucenescu, dar și piese valoroase din manuscrisele Codex Transilvanae, Codex Moldavae și Codex Anonimus. Este o invitație la descoperirea unei lumi sonore uitate, care astăzi revine la viață prin interpretări vibrante și pline de respect față de sursele originale.
Deschiderea Festivalului și alte evenimente importante
Festivalul se va deschide marți, 13 mai, la ora 19:00, cu un concert festiv în Biserica Neagră - un eveniment simbolic, în care Orchestra de Cameră a Filarmonicii Brașov va aduce în lumină atmosfera gotică și rafinamentul muzicii camerale.
Miercuri, 14 mai, în Sala Patria, veți putea urmări un eveniment cameral dublu, cu "Vibrații armonice" susținute de Gaudeamus Quartet și Ansamblul de suflători al Filarmonicii Brașov. În program: Carl Nielsen, Jacques Ibert și Ludwig van Beethoven.
Vineri, 16 mai, jazzul se întâlnește cu neo-clasicismul și minimalismul în proiectul "LIMINAL ZONE - CARAMEL", al clarinetistului Ulrich Drechsler. Suita "Beauty Doesn't Ask for Attention", prezentată alături de soprana Michaela Resch și o formație de elită, promite o seară de atmosferă cinematografică și rafinament sonor.
Festivalul se va încheia duminică, 18 mai, cu un concert excepțional susținut de violonistul francez Gilles Apap, alături de ansamblul său Colors of Invention. Cunoscut pentru stilul său excentric și libertatea interpretativă, Apap este un maestru al îmbinării dintre muzica clasică, jazz și folclor. Fost prieten și colaborator al lui Yehudi Menuhin, Apap transformă fiecare apariție scenică într-o celebrare a bucuriei de a cânta.
Alături de Myriam Lafargue (acordeon), Ludovit Kovac (țambal) și Philippe Noharet (contrabas), Gilles Apap va oferi un repertoriu care include lucrări de Antonio Vivaldi, Fritz Kreisler, Maurice Ravel, Manuel de Falla, Wolfgang Amadeus Mozart, dar și melodii tradiționale irlandeze și românești.
Bilete
Biletele pentru toate concertele Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii Brașov sau online, pe bilet.ro. Cei care achiziționează bilete de la casierie pentru toate concertele festivalului beneficiază de un bilet gratuit.