Agenda de concert Înapoi

Concert de Crăciun - 'Iarna' - Naista Andrea Chira și Ansamblul Kahlo, la Sala Radio

Publicat: marți, 3 Decembrie 2019 , ora 11.24

Puritatea naiului întâlnește rafinamentul muzicii de cameră. Naista româncă Andreea Chira și Ansamblul austriac de coarde Kahlo prezintă lucrări celebre de Crăciun, în cadrul concertului "Iarna", ce va avea loc miercuri, 11 decembrie, ora 19.00, la Sala Radio (Strada General Berthelot, 60-64). Evenimentul este organizat de Ambasada Austriei la București, Forumul Cultural Austriac București și Radio România Muzical, cu sprijinul Orchestrelor și Corurilor Radio.

Pentru acest concert, creații binecunoscute din repertoriile baroc, austriac și românesc au fost retranscrise special pentru nai. Vor putea fi ascultate, într-o interpretare originală, piese de Georg F. Händel, Antonio Vivaldi, Johann S. Bach, Joseph Haydn, Jules Massenet, Antonin Dvoűák și mulți alții. Muzicienii au pregătit și o surpriză - "Mica suită de colinde din Transilvania" de Constantin Arvinte, lucrare mai puțin cunoscută, dar și un nou aranjament pentru faimoasa "Horă Staccato" de Grigoraș Dinicu.

Radio România Muzical va difuza selecțiuni din acest concert duminică, 22 decembrie, de la ora 13.00.

Andreea Chira este originară din București, unde a învățat să cânte la nai la Liceul Dinu Lipatti, câștigând încă din școală mai multe concursuri și participând la numeroase turnee internaționale (Coreea de Sud, Franța, Portugalia,..). În 2012, s-a stabilit la Viena și a început să cânte pentru Live Music Now, organizația Lordului Yehudi Menuhin. În această perioadă și-a dezvoltat repertoriul în direcția muzicii clasice. Andreea Chira a susținut prima reprezentație la Wiener Konzerthaus (foarte bine primită de public) în cadrul concertului de gală cu ocazia aniversării a 20 de ani de Live Music Now Austria, din octombrie 2017. Imediat după aceea a fost invitată de regretatul Claudio Scimone să cânte împreună cu I Solisti Veneti în cadrul Concertului de Crăciun de la Padova. Datorită succesului repurtat și al aprecierii reciproce, colaborarea cu această orchestră mai continuă și astăzi. Totodată, Andreea Chira cântă frecvent cu orchestre de cameră din Polonia, Cehia și România. La începutul lunii iulie 2019, ea a susținut un concert la Wuxi, China, iar în septembrie a realizat un turneu în Coreea de Sud.

Ansamblul de coarde KAHLO a fost înființat în 2013. Numele său a fost inspirat de cel al Fridei Kahlo, marea artistă plastică mexicană, care a înfruntat cu o forță neobișnuită numeroasele greutăți pe care viața i le-a pus înainte, dar și care a împletit în creația sa elemente tradiționale cu tehnici și teme contemporane. Primele succese notabile ale ansamblului au fost consemnate odată cu publicarea, în 2016, a albumului cu cvintetul de pian al lui Bruno Walter și cu concertul aferent de la Wiener Musikverein. Membrii ansamblului fac parte și din alte orchestre prestigioase, precum cea a Operei de Stat din Viena, Tonkünstler-Orchester din Austria Inferioară, Vereinigte Bühnen Wien, sau Webern Kammerphilharmonie.