Agenda de concert Înapoi

Concert cu Zoli Toth și Orchestra de Cameră Radio, miercuri, în piața Sf. Ioan!

Publicat: luni, 8 August 2022 , ora 12.03

Sâmbătă seară, publicul brașovean și turiștii din oraș au participat într-un număr deosebit de mare la concertul care l-a avut ca solist pe violonistul Valentin Șerban, care a cântat Anotimpurile de Vivaldi și Piazzolla alături de Orchestra de Cameră Radio.

Săptămâna aceasta, Filarmonica Brașov a pregătit două noi evenimente în piața Sf. Ioan. Primul eveniment este un recital din seria Tuesday's Jazz, care va avea loc marți, de la ora 20 și care o va aduce pe scena din piața Sf. Ioan pe Aleka, o vocalistă, violoncelistă, compozitoare și textieră româncă, stabilită în Dublin, Irlanda. Cântăreața a studiat violoncelul la Universitatea Natională de Muzică din București cu Marin Cazacu și Răzvan Suma și a început studiul jazzului cu Luiza Zan. Apoi și-a continuat studiile cu Amy London la New School of Music din Italia și în capitala irlandeză la facultatea Newpark Music Centre. Aleka este Lector al Universității Dublin City University unde predă jazz-ul vocal și este directorul artistic al ansamblului DCU Vocal Jazz Ensemble. În 2016, și-a lansat EP-ul de debut, primind o cronică de 4 stele din partea The Irish Times. Marți, de la ora 20, va cânta alături de Albert Tajti (pian) și Răzvan Cojanu (bas).

Concertul principal al acestei săptămâni va avea loc a doua zi, miercuri, 10 august, tot de la ora 20, când Zoli Toth și Orchestra de Cameră vor urca pe scena din piața Sf. Ioan.

Zoli Toth este unul dintre cei mai respectați artiști din Romania, fiind recunoscut pentru conceptele sale muzicale și show-rile spectaculoase pe care le crează. Experieța lui este vastă având la activ peste 1200 de apariții in România și străinătate.

Lumea industriei muzicale pentru Zoli începe în 1997, când a fondat cvartetul de percuție Hans'n'feet. După câteva schimbări de stil și formulă, ia naștere SISTEM, cinci percuționiști profesioniști cântând pe butoaie de metal și plastic. Începând cu anul 2002, SISTEM a lansat patru albume din care 11 single-uri au devenit numărul unu în topurile din România. În 2005, alături de solista Luminița Anghel, trupa a obținut locul trei la Eurovision Song Contest - Kiev, Ucraina, cea mai bună clasare a Romaniei până în acel moment.

De numele lui Zoli se leagă și alte proiecte importante: Zoli Toth Project, Dosarele Bach, Home Alone sau Young Beats.

În 2021 apare primul album solo Zoli Toth, numit Better Together. În prezent, Zoli Toth se concentrează pe Better Together, un show complex cu sintetizatoare analogice, instrumente de percuție neconvenționale, tobe, vibrafon și un cvartet de coarde. El combină muzica clasică și electronică cu ritmuri diverse de pe tot globul.

Concertul de la Brașov este unul special, atât datorita faptului că artistul va cânta alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de maestrul Remus Grama, cât și din punct de vedere al repertoriului atent ales pentru concertul acesta.

Accesul la concertele din piață este gratuit, iar pentru locurile pe scaune se pot cumpăra bilete cu o oră înainte începerea concertului.