ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concert coral organizat de Institutul Balassi

Publicat: vineri, 6 Mai 2016 , ora 8.53
Corul bărbătesc Szent Efrém susține astăzi, 6 mai 2016, un concert la Catedrala Sfântul Iosif din capitală, în cadrul unui turneu desfășurat cu ocazia "Anului Bartók" - în 2016 aniversăm 135 de ani de la nașterea compozitorului maghiar Turneul este organizat de Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București în parteneriat cu Biserica Unitariană Maghiară. Concertul de astăzi începe la ora 19 și 30 de minute și propune publicului opusuri sacre semnate, între alții, de Serghei Rahmaninov, Dimitrie Suceveanu și László Sáry.
Ansamblul coral Szent Efrém a fost fondat în anul 2002, devenind unul din cele mai cunoscute formații vocale din Ungaria. Fondatorul și conducătorul ansamblului este Bubnó Tamás, distins cu premiul Liszt. Membrii corului sunt muzicieni profesioniști, cu aptitudini vocale de excepție. Corul a pătruns în lumea muzicală internațională cu un imens succes, câștigând în anul 2006 marele trofeu la Festivalul Internațional de Muzică Religioasă Ortodoxă de la Hajnówka (Polonia), la categoria coruri de cameră profesioniste.

Ansamblul coral poartă numele Sfântului Efrem (306-373), pe care contemporanii săi l-au intitulat "Harpa Sfântului Duh", menționând că imnurile și cântecele sale au convertit pe mulți "pe drumul cel bun". Obiectivul principal al corului bărbătesc Szent Efrém este cercetarea, prezentarea și popularizarea valorilor muzicii vocale ale lumii creștine de rit bizantin, prezentarea frumuseții și misterului muzicii bizantine. Totodată corul pune accent pe interpretarea noilor compoziții din muzica contemporană maghiară și europeană și păstrarea tradițiilor corale maghiare (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti).

În ultimii cinci ani corul a susținut concerte la Berlin, Viena, Bruxelles, Buenos Aires, Ljubljana, Montevideo, Moscova, Paris, Bratislava, Roma, St. Petersburg și Varșovia. De asemenea au evoluat pe scenele unor mari festivaluri: Schleswig-Holstein Musik Festival, Donaufest-Ulm, MusikFestspiele Saar, Festival de Royaumont, Festival d'Auvers sur Oise, Ravenna Festival, Janacek May Festival, Dvorák Festival, Sakralnej Festival Gdynia, Liszt Festival, Raiding/Doborja, Festivalul de Primăvară Gdansk, Mikolówskie Dni Muzyki, Festivalul Liszt din Bratislava, Concentus Moraviae Festival, St.Petersburg Spring Festival.