Agenda de concert Înapoi

Concert coral 'Monteverdi 450' și lansare de DVD, la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2017 , ora 9.52

Marți, 14 noiembrie 2017, de la ora 19.00, stagiunea Filarmonicii "George Enescu" găzduiește în Sala mare a Ateneului Român un concert extraordinar susținut de Corul instituției, aflat sub direcția lui Iosif Ion Prunner - "Monteverdi 450". Evenimentul marchează împlinirea a 450 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori din istorie, Claudio Monteverdi (1567 - 1643).

Cofondator al genului liric al operei la începutul secolului al XVII-lea și unul dintre părinții barocului muzical, Monteverdi a avut o influență decisivă asupra dezvoltării muzicii moderne. Din geniala sa creație vocală păstrată sub formă de madrigale, canzonete, scherzi, dar și de lucrări religioase, programul oferit publicului a selectat pagini deopotrivă reprezentative și atractive. Prima parte este dedicată în principal artei madrigalului, în timp ce partea a doua va prezenta în primă audiție la Ateneul Român Missa in illo tempore, compusă de Monteverdi în 1610, pentru Vatican.

"Avem în program o primă audiție în București: Missa in illo tempore de Monteverdi. Suntem datori acestui mare compozitor, cu atât mai mult noi, ca formație corală, suntem datori să-l sărbătorim. Se știe că Monteverdi a iubit foarte mult vocile, a compus foarte mult pentru soliști. În prima parte a programului, vom cânta câteva madrigal laice. Ansamblul va fi în diverse ipostaze, toți interpreții vocali sunt membri ai Corului Filarmonicii. Programul e o piatră de încercare pentru Corul Filarmonicii, e un alt stil de a cânta decât cel cu care suntem obișnuiți. Sper că vom face față cu succes, ne-am pregătit în acest sens", a subliniat maestrul Iosif Ion Prunner.

Concert coral

Marți, 14 noiembrie 2017, 19:00 - 21:00

Sala mare

Claudio Monteverdi 450

Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Iosif Ion Prunner

Soliști: Irina Ionescu, Cristina Vasilache, Ciprian Mardare, Ioan Orheian, Vladimir Deveselu, Răzvan Georgescu

Bucharest Singers

Ansamblul de Barockeri al UNMB

Simona Săndulescu - orgă

Comentariu: Mihai Cojocaru

Program:
Madrigale și scherzi musicali:

 • line-height: normal;">Ecco moromorar l'onde
 • La giovinetta pianta
 • Non e di gentil core
 • Ecco di dolci raggi
 • Io che armato si hor
 • Si dolce e'l tormento
 • Ecco mi pronta ai bacci
 • Tornate, o cari bacci
 • O primavera
 • Si, ch'io vorrei morire
 • *
 • Missa in illo tempore

Înainte de concert, în aceeași seară, de la ora 18.00, în foaierul Ateneului Român, va fi lansat DVD-ul "Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur" de Serghei Rahmaninov, cu o înregistrarea live din 2016 a unui concert susținut de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner. La evenimentul de lansare a DVD-ul "Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur", produs de Trinitas TV, vor vorbi domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu", domnul Ciprian Olinici, directorul postului Trinitas TV, domnul Sever Voinescu, redactor-șef al revistei "Dilema veche" și maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu".