Evenimente Înapoi

Concert Beethoven/Mendelssohn la Sala Radio

Publicat: joi, 19 Noiembrie 2015 , ora 10.51

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn. Veți asculta unul dintre cele mai apreciate concerte beethoveniene - Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră - partitură la a cărei premieră absolută la Viena, în 1795, compozitorul însuși a ocupat poziția solistică! În evenimentul de la Sala Radio, îl veți aprecia în ipostază solistică pe pianistul Toma Popovici.

Seara se va deschide cu partitura lui Mendelssohn - Povestea frumoasei Melusine, partitură concepută în jurul personajului legendar feminin din folclorul european de sec. XIV, jumătate om, jumătate creatură a apei, apropiată sirenelor, a cărei dragoste pentru un nobil se află sub un blestem care o face să rămână sirenă pentru eternitate. Povestea a inspirat mulți artiști de-a lungul timpului, care au redat legenda în literatură sau în muzică, printre care: Goethe, Marcel Proust sau Claude Debussy.

Concertul se va încheia cu o altă partitură semnată de Mendelssohn: Simfonia nr. 4 în la major - Italiana. La fel ca alte creații ale compozitorului, această simfonie a fost concepută ca urmare a unei ample călătorii în întreaga Europa, întreprinsă de acesta între1829 și 1831. Mendelssohn și-a găsit inspirația în atmosfera plină de viață a Italiei, așa cum mărturisea în scrisorile către familia sa: "Aceasta este Italia! Și acum am început să simt ceea ce consider că este suprema bucurie a vieții. (...) Simfonia Italiană face progrese. Va fi cea mai veselă lucrare pe care am compus-o vreodată, mai ales ultima parte a sa.(...)" Premiera absolută a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, în 1833, chiar sub bagheta dirijorală a lui Mendelssohn.

Prim-dirijor alFilarmonicii Pitești, dirijor colaborator al Teatrului Național de Operetă Ion Dacian - București și invitat al multor alte filarmonici din țară, dirijorul TIBERIU OPREA este un "pionier" în domeniul muzical: în 2007 a contribuit la înființarea Filarmonicii Pitești (al cărei director artistic a fost până în 2010) și este inițiator al orchestrei Universității Pitești. Tiberiu Oprea a debutat ca dirijor la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureștean, la Sala Parlamentului. Ulterior a fost invitat să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franța, 1997. Este invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Bacău, Ploiești, Craiova, Târgoviște, Râmnicu-Vâlcea, Botoșani ș.a. Tiberiu Oprea a colaborat cu artiști instrumentiști renumiți, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, André Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artiști vocali de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărășteanu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu ș.a.

Pianistul TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universității din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum și Tong-Il Han. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezența la Festivalul Internațional George Enescu - 1998 și 2011, la Rockport Chamber Music Festival - 2007, Kneisel Hall Festival - 2001 și 2002, Yale University Norfolk Festival - 2003, Bucharest Music and Film Festival - 2008, 2009 și 2011, precum și prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.