ACUM:
10.00
Arpeggio
Beethoven & more pentru două ore.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Concert Beethoven la Filarmonica 'Oltenia' Craiova

Publicat: miercuri, 5 Mai 2021 , ora 12.58

Vineri, 7 mai 2021, ora 19:00, la Filarmonica "Oltenia" Craiova, va avea loc un concert Beethoven sub bagheta dirijorului Radu POSTĂVARU, cu solistul craiovean Mihai DIACONESCU, la pian. În program va fi Concertul nr. 3 de Beethoven și Simfonia în Do major, "Jena", în primă audiție, de Friedrich Witt.

Dirijorul Radu POSTĂVARU - peste 1500 de concerte în țară și în străinătate

Radu Postăvaru este născut la Iași într-o familie de cunoscuți și apreciați muzicieni. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, specializarea compoziție-dirijat, deține studii de licență, master și doctorat în muzică și a participat la diferite seminarii și cursuri de perfecționare în arta dirijorală în Germania, Franța și Italia.

A realizat filme și înregistrări live radio sau tv pentru televiziuni din Japonia, Franța, Italia, Germania, Rusia, Spania, Maroc, Cehia, Algeria, Portugalia și România. Radu Postăvaru este laureat al unor importante concursuri și festivaluri de dirijat și compoziție din țară sau străinătate unde obține premii și distincții. Radu Postăvaru promovează muzica modernă și contemporană în concertele sale, precum și tineri interpreți pe care i-a susținut de-a lungul carierei. Actualmente, este dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești și invitat al unor orchestre de prestigiu.

Pianistul Mihai DIACONESCU - debut la 16 ani pe scena filarmonicii oltene

Artistul craiovean Mihai DIACONESCU a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A absolvit cursurile Școlii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu", unde a avut-o ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. A câștigat primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, la vârsta de 13 ani.

Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale: Premiul al II-lea la Concursul ,,Giovanni Pianisti" (Citta del Vasto, Italia); laureat în repetate rânduri al Olimpiadelor Naționale de Interpretare Instrumentală (România); Premiul I la Concursul ,,Rovere d'Oro" (San Bartolomeo, Italia); Premiul I la Concursul "Liszt" (Cluj, România). Este, de asemenea, semifinalist la concursurile internaționale ,,Nordic Competition" (Suedia) și ,,M. K. Èiurlionis Competition" (Lituania).

Concertul pentru pian nr. 3 de Ludwig van Beethoven nu are nimic din caracterul recalcitrant și fără compromisuri al celorlalte lucrări ale compozitorului scrise în do minor: un concert pentru pian a fost întotdeauna o creație care se adresează unui public larg. Cu toate acestea, are o primă mișcare întunecată, o a doua mișcare romantică și melodioasă și un final în forță.

Simfonia în Do major "Jena" de Friedrich Witt este o simfonie care a fost atribuită la un moment dat lui Ludwig van Beethoven. Simfonia a fost descoperită de Fritz Stein în 1909 în arhivele unei societăți de concert din Jena, de la care și-a derivat numele. Stein a crezut că este opera lui Beethoven și a fost publicată astfel de Breitkopf und Härtel în 1911. Acum se știe că piesa a fost opera lui Friedrich Witt (născut în același an cu Beethoven).

Evenimentul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 50% din capacitatea sălii de concerte și respectarea măsurilor de siguranță medicală: accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-ieșire, măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor și purtarea măștii de protecție.