Evenimente Înapoi

Concert aniversar la Sala Radio dedicat Zilei Radio România

Publicat: luni, 26 Octombrie 2015 , ora 11.14

În continuarea tradiției instaurate în stagiunile precedente, Orchestra Națională Radio vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat Zilei Radio România. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societății de Difuziune Radiotelefonică, instituție ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

De această dată, în concertul aniversar programat vineri, 30 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio - sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca - veți asculta o lucrare a compozitorului și dirijorului român Alfred Alessandrescu: Amurg de toamnă. Numele muzicianului este strâns legat de această aniversare: el a condus Orchestra Simfonică Radio (astăzi Orchestra Națională Radio) între 1933-1959 și a fost director muzical al Radiodifuziunii Române (1933-1938,1945-1947).

În același eveniment veți aprecia și unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară, creație a lui Beethoven: Concertul în re major pentru vioară și orchestră, în interpretarea Cristinei Anghelescu, solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio.

În a doua parte a serii, Orchestra Națională Radio vă propune două compoziții - Uvertura Academică Festivă și Variațiuni pe o temă de Haydn - semnate de un alt "titan" al repertoriului german: Brahms. Prima lucrare a fost compusă de Brahms în semn de recunoștință pentru Universitatea din Breslau (sau Wrocław - denumirea poloneză) din Polonia, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Europa Centrală, fondată în1702. Premiera Variațiunilor pe o temă de Haydn a avut loc chiar sub bagheta lui Brahms, în interpretarea Filarmonicii din Viena, în 1873.

Din anul 1995, Adrian Morar este dirijor la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, dar a colaborat frecvent cu teatrele lirice și filarmonicile din țară. La Opera Națională București a debutat în anul 2001, iar în stagiunea 2006-2007 a fost director artistic al instituției. De asemenea, susține frecvent spectacole și la teatrele muzicale din Iași, Constanța, Timișoara și Craiova. Este adesea oaspete al Filarmonicilor din Iași, Cluj, Ploiești, Craiova, Sibiu, Brașov, Botoșani, Timișoara, Târgu Mureș, Satu-Mare și colaborează cu Orchestrele Radio din București. Adrian Morar a participat, în compania diferitelor ansambluri a căror conducere muzicală a asigurat-o, la festivalurile: Cluj modern (1996), Bartók-Puccini (Miskolc, Slovacia, 2002, 2006), Festivalul cântecului și dansului (Bangkok, Thailanda, 2002), Oameni de aur ai Operei (Cluj-Napoca 2003, 2004), Dimitrios (Salonic, Grecia, 2003), Schubertiada (București, 2003), Festival la Citadelle (Îls d'Yeu, Franța, 2004), Festivalul Internațional George Enescu (București, 2007) și a susținut turnee în Elveția, Franța Germania, Grecia, Spania, Ungaria, Thailanda.

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică. Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus - Berlin, Ceaikovski - Moscova, Teatro Monumental y Auditorium - Madrid, Smetana Hall - Praga, St. John's Smith Square - Londra, Finlandia Hall - Helsinki și în compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.