Interviuri Înapoi

Concert aniversar al Cvartetului 'Ad Libitum'

Publicat: marți, 11 Iunie 2013 , ora 14.31

În aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași a avut loc luni, 10 iunie 2013, un concert aniversar al Cvartetului "Ad Libitum". Despre cei 25 de ani aniversați a vorbit violoncelistul Filip Papa:

Acest concert este concertul nostru aniversar, al Cvartetului "Ad Libitum", cu care împlinim anul acesta 25 de ani de activitate. Primul nostru concert a avut loc exact cu 25 de ani în urmă, pe data de 9 iunie. A fost o bucurie pentru noi să-l avem ca invitat pe colegul nostru mai mare din Cvartetul "Voces", violoncelistul Dan Prelipcean, care prin generozitatea lui și profesionalismul de care a dat întotdeauna dovadă s-a alăturat Cvartetului "Ad Libitum" în partea a doua, în Cvintetul cu două violoncele de Schubert, ajutându-ne astfel să dăm o mai mare amploare acestui eveniment. Eu, ca violoncelist, am fost și studentul dumnealui și în toți acești ani am concertat împreună atât în țară, cât și în străinătate. Este o prietenie fantastică între Cvartetul "Ad Libitum" și violoncelistul Dan Prelipcean.


Cum ați ales programul serii muzicale?

Nu este ales la întâmplare. Aceste două lucrări pe care le-am interpretat ieri, și anume Cvartetul op.59 nr.3 Razumovski de Beethoven și Cvintetul cu două violoncele de Schubert, sunt în tonalitatea Do major. Este o tonalitate solară, luminoasă care face parte din această sărbătorire a noastră. Am vrut să ne sărbătorim în Do major, cu o tentă de bucurie, de veselie, după tragica pierdere a primului nostru violonist, Adrian Berescu. Totodată, această tonalitate generează toate celelalte tonalități, la fel cum noi am început acest cvartet și el s-a dezvoltat pe parcurs. Alexandru este un prieten minunat, este un muzician rasat și de mare calitate și mare talent și, de asemenea, generozitatea lui este fantastică pentru că a ales să ducă mai departe munca pe care Adrian a lăsat-o și a făcut posibil - și cred că este singurul om care ar fi putut să facă acest lucru - ca Cvartetul "Ad Libitum" să meargă mai departe.


Cum a fost primit concertul de seara trecută?

Publicul a fost entuziast, extraordinar, un număr foarte mare de oameni a umplut sala până la refuz. În aplauzele lor am simțit recunoștința pentru această perioadă de 25 de ani în care i-am încântat cu concerte.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc