Agenda de concert Înapoi

Compus de Enescu la Paris, la doar 16 ani: Concertul pentru pian și orchestră, cântat prima oară la Sala Radio!

Publicat: luni, 6 Mai 2019 , ora 10.55

Pentru prima oară pe scena Sălii Radio, vineri, 10 mai (19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian și orchestră de ENESCU, lucrare într-o singură parte compusă la Paris, în 1897, când acesta avea doar 16 ani! Onoarea îi va reveni pianistei LUIZA BORAC, care și-a construit o frumoasă carieră internațională și care este un mare promotor al lucrărilor lui Enescu peste hotare. În 2007, albumul său Complete Piano Works by George Enescu a obținut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzică instrumentală al anului, dintr-o selecție de 1500 de CD-uri!

Artista va interpreta - alături de Orchestra Națională Radio și celebrul Concert în la minor pentru pian și orchestră, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian și-a creat singurul său concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirată și de folclorul norvegian avea să devină una dintre cele mai apreciate compoziții de acest gen compuse vreodată. Printre cele peste 30 de premii internaționale obținute de Luiza Borac se numără premiul I și premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition - Oslo și premiul I la Mendelssohn Piano Competition - Berlin.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 7, creație ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvoűák. Premiera absolută a lucrării a avut loc în 1885, într-o cunoscută sală de concerte din Londra, cu Dvoűák însuși la pupitrul dirijoral. Puțini sunt cei care știu că, pe lângă dragostea sa pentru muzică, compozitorul ceh era extrem de pasionat de... trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirată de una dintre plimbările sale - zilnice! - la gara de Praga și lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru țara sa natală, ce se afla într-o perioadă de schimbări și lupte politice.