Evenimente Înapoi

'Clasic pur' - recitalul pianistei Dana Borșan la Sala Radio

Publicat: miercuri, 13 Mai 2015 , ora 11.33

Miercuri, 20 mai, ora 19.00, la Sala Radio, pianista Dana Borșan - solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, ce a susținut peste 900 de concerte și recitaluri pe scena bucureșteană, dar și ca invitată alături de orchestrele filarmonicilor din țară sau în săli de prestigiu din Cehia, Germania, Italia, Franța, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franța, Norvegia - vă invită la recitalul său intitulat Clasic pur.

Vă veți bucura așadar de un eveniment conceput pe baza unui repertoriu ce aparține exclusiv clasicismului muzical și în jurul a trei compozitori al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare: Mozart, Beethoven și Haydn. În repertoriul serii veți asculta: Mozart - Rondo în la minor și Variațiuni în la major, Beethoven - Sonata în re major și Variațiunile Eroica și Haydn - Sonata în do major și Andante cu variațiuni în fa minor.

Repertoriul Danei Borșan include peste 50 de concerte, precum și programe atractive de recital și de muzică de cameră. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu și lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București - Concertele pentru pian și orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduță.

În anul 2006, Dana Borșan și Orchestra de Cameră Radio au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii românești - Integrala concertelor pentru pian și orchestră de Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio și un album cu 8 CD-uri editate de "Casa Radio". Pianista a susținut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de Mozart.

Pentru pianista Dana Borșan, deținătoare a numeroase premii la concursuri naționale (1973, 1976, 1983, 1990) și internaționale - Varșovia (1975), Viena (1985), un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale: Concursul "Robert Schumann" (1977), de la Zwickau (Germania). Acest premiu, obținut la vârsta de doar 19 ani, a propulsat-o mai departe în viața de concert internațională.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului internațional Robert Schumann de la Zwickau - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Brahms și în cadrul Festivalului George Enescu - Concertul pentru pian și orchestră de Hanns Wolf.

În 1992 Dana Borșan a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, iar pentru perfecționarea artei sale interpretative a participat la cursurile de măiestrie susținute de pianiștii Hans Leygraf - la Academia de vară Mozarteum (Salzburg) - și Helene Boschi la Weimar.

Din 1990, Dana Borșan s-a dedicat și activității pedagogice: conduce o clasă de pian la Universitatea Națională de Muzică București, iar studenții săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, mulți fiind admiși la studii de perfecționare în instituții muzicale renumite din întreaga lume. Până în prezent a fost invitată să susțină cursuri de măiestrie în instituții similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork și Oslo și să facă parte din juriile concursurilor internaționale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franța) și România.


Biletele sunt disponibile pewww.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.