ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Rossini și povestea lui Wilhelm Tell

Publicat: marți, 25 Mai 2021 , ora 16.08


Stagiunea 2020-2021 Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica se încheie sâmbătă, 5 iunie, la ora 11.00, cu concertul-spectacol Rossini și povestea lui Wilhelm Tell realizat în colaborare cu Teatrul Odeon din București.

Sâmbătă 5 iunie, ora 11, Ateneul Român
Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica

CONCERT-SPECTACOL CU PUBLIC (50% din capacitatea sălii)

Rossini și povestea lui Wilhelm Tell

Interpretează actorii Filip Ristovski, Selina Colceru, Monica Ciuta, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, pianista Raluca Ouatu
Invitați Ștefan Lamatic bas și Ana Parghel Sârbu

Comentează Cristina Sârbu

Concert-spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Odeon, Swiss Sponsors Found Romania și Ambasada Elveției la București

Sponsorii stagiunii 2020-2021 : EY Romania, wipro, RBC Romanian Bussines Consult, Schoenherr, Fundația H.Mălineanu.

Biletele se vor pune în vânzare miercuri, 26 mai 2021, de la ora 12.00. Prețul unui bilet: 25 lei

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, pentru fiecare concert vor fi disponibile aproximativ 350 de locuri.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea "Calendar".

Compozitorul Gioachino Rossini (1792 - 1868) este apreciat, mai ales pentru operele sale comice : Bărbierul din Sevilia, Scara de mătase, Italianca în Alger, Călătorie la Reims, Cenușereasa… Și totuși, subiectul ultimei sale lucrări de teatru muzical (1829) este serios, profund și bogat în semnificații: povestea lui Wilhelm Tell. Faptele s-au petrecut în regiunea Lacului celor patru cantoane, din Elveția, în secolul XIII. În numele Imperiului Habsburgic, soldații austrieci cotropiseră țara locuită de oameni liberi și mândri. Ca să își arate puterea de cuceritor, noul guvernator îi umilește pe elvețieni obligându-i să îngenuncheze în fața unei pălării care, atârnă în vârful unei sulițe, ar simboliza puterea împăratului de la Viena. Cel care nu se supunea era condamnat la moarte.

Wilhelm Tell, un om al muntelui, puternic și neînfricat, refuză să îngenuncheze. Guvernatorul îl supune la o încercare groaznică: așează un măr pe capul fiului și cere tatălui, vestit pentru felul în care mânuia arcul, să tragă o săgeată și să doboare mărul. Și asta de la o distanță de 80 de pași! O singură ezitare, cea mai mică nesiguranță și Tell și-ar ucide copilul. Arcașul reușește să nimerească mărul dar e condamnat totuși la închisoare. Scapă, îl omoară pe Gessler cu o săgeată bine țintită și astfel, lupta care va duce la eliberarea elvețienilor de sub stăpânirea austriacă începe.

Celor care nu cunosc încă această frumoasă poveste le recomandăm ca, înainte de spectacol, să citească volumul cu același titlu Rossini și povestea lui Wilhelm Tell, pe care îl găsesc ușor, liber la descărcare, în biblioteca virtuală ade pe pagina clasicefantastic.ro . https://www.clasicefantastic.ro/carte-gioachino-rossini-si-povestea-lui-wilhem-tell/

Concertele programate în stagiunea 2020-2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Intrarea la concertele organizate în Sala mare a Ateneului Român este permisă până la ora 10.50 și publicul este rugat să respecte cu strictețe regulile impuse de protecție și distanțare.