Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Clarinetistul Andreas Ottensamer - Portraits (Music box, 24 iunie 2013)

Publicat: luni, 24 Iunie 2013 , ora 10.54

Vă invit să ascultați un disc lansat în 3 iunie 2013 de un tânăr de 24 ani, care este însă membru al prestigioasei orchestre a Filarmonicii din Berlin și care, iată, a înregistrat și primul lui disc pentru celebra casă Deutsche Grammophon.

Tânărul se numește Andreas Ottensamer și este un clarinetist austriac. Pe acest disc cântă în compania Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam, dirijate de Yannick Nezet Seguin.

Cred că este un disc special - prea rar avem ocazia să ascultăm muzică pentru clarinet și orchestră, iar într-o interpretare de top încă și mai rar. Iar Andreas Ottensamer este cu adevărat o revelație: un foarte bun tehnician, un sunet cald și insinuant, fraze largi, muzicalitate desăvârșită. Calități puse în valoare de Concertul pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland.

Piesa mea favorită de pe acest CD este "Fata cu părul bălai" - o transcripție pentru clarinet și orchestră a celebrului preludiu de Claude Debussy.

Doar când îl privești pe Andreas Ottensamer îți atrage atenția: se pare că în lumea muzicii clasice de astăzi au acces mai ales cei cu o prezență fizică impecabilă; pentru că dacă n-aș fi știut că Ottensamer este clarinetist, aș fi zis că este model. De altfel, puteți vedea și dvs. clipul video al albumului A Portrait de pe pagina proiectului "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" de la www.romaniamuzical.ro și vă veți convinge.

Însă Andreas Ottensamer este mult mai mult decât un chip frumos. Provine dintr-o familie de muzicieni - tatăl și fratele lui sunt membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena. A studiat la Viena, atât clarinetul, cât și violoncelul - ceea ce probabil explică abordarea sa deosebită și tonul mai cald și profund. A fost membru a mai multe orchestre vieneze și germane - din 2011 a devenit membru al orchestrei Filarmonicii din Berlin și în 14 iunie 2013 a primit confirmarea finală pentru apartenența sa la această orchestră. Andreas Ottensamer a cântat într-o formație de clarinete cu fratele și tatăl său. Iar acum se mândrește cu primul său disc apărut la Deutsche Grammophon, un album ce cuprinde și o transcripție a Concertului în Do major pentru oboi și orchestră de Domenico Cimarosa.

O adevărată provocare, o călătorie printre stiluri și genuri diverse - astfel poate fi definit acest disc pe care se regăsește și piesa Berceuse de Amy Marcy Beach, una dintre primele femei-compozitor de succes din America.

.

Clarinestul Andreas Ottensamer nu este pasionat doar de muzică - în mod așteptat, aș spune, pentru un tânăr de 24 ani. Joacă tenis și a înființat și o echipă de fotbal, Wiener Virtuosen, cu care a ocupat și locuri fruntașe în clasamente. Însă cu siguranță, muzica îi ocupă mult timp. În mai 2013, Andreas Ottensamer a întreprins un turneu de succes în Japonia, iar din iunie până în decembrie are concerte sau recitaluri cel mai rar o dată pe săptămână - un tur de forță dacă adăugăm și activitatea sa din Orchestra Filarmonicii Berlineze.

Însă lumea muzicii clasice nu este una iertătoare. Astăzi, vedem, debutul se produce la vârste din ce în ce mai mici, standardele sunt din ce în ce mai înalte, iar presiunea psihologică este foarte mare. Numai cei mai buni, talentați, cu noroc și nervi tari rezistă. Și sunt într-adevăr foarte performanți. La aceasta m-am gândit când ascultam ultima lucrare de pe discul A portrait al clarinetistului Andreas Ottensamer: Concertul nr.1 în do minor de Louis Spohr.

Săptămâna viitoare, luni, de la ora 20, vă propun cel mai nou CD al dirijorului Daniel Barenboim, un album ce se va lansa la nivel internațional chiar în ziua audiției la Radio România Muzical, adică în 1 iulie. Daniel Barenboim dirijează West Eastern Divan în lucrări de Berlioz și Liszt. De asemenea, un album inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013".

Cristina Comandașu