Înapoi

Christian Zacharias

Publicat: marți, 11 Septembrie 2012 , ora 10.28

Festivalul Orchestrelor Radio Radiro, ce se va desfășura la București între 23 și 29 septembrie, poartă amprenta personalității directorului său artistic, renumitul pianist și dirijor german Christian Zacharias. Cunoscut deja publicului din România după prezențele sale în Festivalul Internațional "George Enescu", Christian Zacharias va putea fi urmărit în Capitală în mai multe ipostaze: ca șef de orchestră, solist, partener de muzică de cameră dar și ca om care vorbește despre muzică și se implică în realizarea și ascultarea ei.

Christian Zacharias, într-un fragment dintr-un interviu acordat colegei noastre Monica Isăcescu:

"Voi fi mai degrabă un fel de președinte al festivalului, pentru că treaba cea mai importantă în ceea ce privește administrarea artistică a festivalului, a fost deja făcută, înainte ca eu să intru în această echipă. Nu am fost implicat în activitatea de zi cu zi. Pot supraveghea desfășurarea lucrurilor și aduce idei pentru ca acest festival să arate diferit de Festivalul Internațional "George Enescu". Aceste lucruri cer timp, iar mie mi s-a cerut să devin director artistic cu un an în urmă, când pregătirea festivalului era deja avansată.

Cred că este minunat să aduci pe scenă orchestre ale radiodifuziunilor, ca idee centrală, pentru că Radio România este organizator al acestui eveniment, care are două orchestre, iar schimbul cultural în Europa este cu adevărat foarte fructuos. Posibilitățile de difuzare prin radio sunt extraordinare. Cred că poate fi un simbol al unificării Europei pentru că toate aceste ansambluri europene pot evolua împreună pentru a prezenta cele mai frumoase lucrări ale muzicii clasice. Și cred că folosirea acestei rețele și invitarea partenerilor într-un festival este un început minunat pentru un festival. Sigur, apoi sunt înglobate și alte idei, dar acesta este cadrul! Iar în al doilea rând să nu uităm calitatea orchestrelor radio din zilele noastre! Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen este între primele 3 sau 4 orchestre ale lumii! Nivelul acestor ansambluri pot spune că uneori îți taie respirația! Este o idee foarte bună să aduci orchestrele radio în acest cadru.

Ansamblurile românești vor fi pentru mine o premieră. Multă vreme am fost asociat cu Festivalul "Enescu", iar acum de-abia aștept să cunosc Orchestra Națională și Corul Radio și să lucrez cu ele. În viitor aș vrea să fac un fel de schimb și poate să includ tineri muzicieni români, chiar și orchestre tinere. Cred că trebuie să împărtășim cu artiștii Uniunii Europene și în acest an va fi un prim exemplu despre cum intenționăm să facem acest lucru."

Larisa Clempuș