ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

Charles Castronovo (Romeo) și Ailyn Perez (Julieta) - în ultimul spectacol al stagiunii transmis LIVE de MET

Publicat: joi, 3 Mai 2018 , ora 11.20

Nici înainte, nici după Faust, Gounod nu reușit să creeze o operă de aceeași valoare muzicală, în care fiecare frază și fiecare notă să se situeze departe de acel convenționalism care încă mai guverna genul liric în miezul secolului al XIX-lea. Cel puțin, aceasta este opinia mea. Și totuși, Romeo și Julieta - cea de-a IX-a dintre lucrările sale destinate genului liric - s-a bucurat de același succes și, indiscutabil, de o popularitate - poate, chiar mai consistentă: realitate la care au contribuit generații întregi de artiști și, evident, directorii teatrelor lirice, fie ele mai mici sau mari.

Gounod avea 49 de ani când a cedat tentației de a compune - la rândul lui - muzică, pentru cea mai frumoasă poveste de dragoste lăsată lumii moștenire de pana lui Shakespeare. Și, dincolo de orice i s-ar putea reproșa la o analiză minuțioasă de partitură, s-a dovedit a fi - la nivel tematic, deosebit de inspirat. Odată ascultate : valsul Julietei, cavatina lui Romeo (« Ah, leve toi soleil ») sau cele 2 duete de dragoste  « O, nuit divine » sau « Nuit d himenee ») - nu se mai uită; ba, mai mult, își păstrează caratele, chiar și atunci când interpretarea este deficitară: ori, câte pagini din literatura operistică se pot totuși lăuda cu aceasta?

La MET, un nou cuplu de artiști în rolurile : Romeo și Julieta

Va fi ultimul spectacol pe care Radio Metropolitan Opera International îl transmite în direct în această stagiune. Și este prima oară când, personal, voi asculta 2 artiști americani în rolurile titulare ale celebrei opere Romeo și Julieta de Charles Gounod.

El, Charles Castronovo (42 de ani) - absolvent al Programului Met 's Lindemann Young Artists Development, aplaudat până acum pentru rolul « Romeo » la Operele din Los Angeles și Dallas - unul dintre cei mai eleganți ( în cânt ) tenori lirici ai generației sale.

Ea, Ailyn Perez (39 de ani) - câștigătoarea celor mai importante premii pentru tineri cântăreți din Statele Unite: Richard Tucker Award și Beverly Sills Award - o soprană cu un timbru distinct și o femeie frumoasă, care a debutat în rolul « Julieta » la Opera din Santa Fe și care revine în această stagiune la MET după un recent succes, obținut aici tot cu o partitură romantică franceză, Thais de Jules Massenet.

Iar la pupitrul dirijoral, un fost « Romeo » - de neuitat, de neegalat, poate: Placido Domingo - într-un final de stagiune Live de la Metropolitan Opera House din New York, cea de-a XVIII-a stagiune de transmisiuni directe pentru « Seara - mea - de operă »…

Luminița Arvunescu