Agenda de concert Înapoi
Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, sărbătorit de Filarmonica 'George Enescu'
Filarmonica "George Enescu" aniversează centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România printr-un concert omagial.
În toamna anului 1920, la sediul Conservatorului bucureștean s-a înființat Societatea Compozitorilor Români, George Enescu fiind numit președintele acesteia. Pentru a marca sărbătorirea centenarului societății, devenită Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Filarmonica "George Enescu" prezintă joi, 29 octombrie 2020, de la ora 19.00, un concert cu înregistrări de muzică românească, care au fost interpretate la Ateneul Român. Primele două piese din program, Adrian Enescu - Suita Mircea, bătranul înțelept și Anatol Vieru - Concertul pentru două violoncele și orchestră sunt extrase din concertele găzduite de Filarmonica "George Enescu" din cadrul Saptămânii Internaționale a Muzicii Noi (edițiile 2018, respectiv 2015) devenite deja o tradiție an de an la sfârșitul lunii mai. Ultima piesă, Poemul simfonic Acteon aparține lui Alfred Alessandrescu, unul dintre membrii fondatori ai Societății Compozitorilor Români care au semnat, la 2 noiembrie 1920, actul de naștere al Societății.
Înființată la inițiativa lui Constantin Brăiloiu (care a activat ca secretar general timp de aproape un sfert de veac), George Enescu (președinte al Societății până la părăsirea țării), Mihail Jora ș. a., Societatea Compozitorilor Români (devenită apoi Uniunea Compozitorilor) a contribuit în mod esențial la încurajarea creației și studiului muzicii românești, prin organizarea de concerte, realizarea de achiziții și a altor acțiuni specifice de promovare a compozitorilor contemporani, dar și prin fondarea Arhivei de folclor, a revistei Muzica, a Editurii Muzicale.
Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Joi, 29 octombrie 2020, ora 19.00
Adrian Enescu - Suita Mircea, bătranul înțelept pentru cor și orchestră
Dirijor HORIA ANDREESCU, Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER
Anatol Vieru - Concertul pentru două violoncele și orchestră
Dirijor CAMIL MARINESCU
Soliști MARIN CAZACU, MIREL IANCOVICI
Alfred Alessandrescu - Poemul simfonic Acteon
Dirijor CHRISTIAN BADEA
Prezintă: prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu