Recomandări Înapoi

Centenar 'Dinu Lipatti' la Concertele RRM, 20 iunie

Publicat: vineri, 16 Iunie 2017 , ora 12.31

În 19 martie 2017, chiar în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti, filarmonica bucureșteană a organizat cupola Ateneului Român un concert care a avut în prim plan trei nume importante ale artei pianistice: Mihai Ungureanu, Dana Borșan și Nikolai Demidenko.

Alături de cei trei soliști s-au aflat instrumentiștii Cameratei Regale, conduși de reputatul dirijor Horia Andreescu. "Superb. Totul a fost minunat și ambianța și părțile muzicale și interpretarea.... Cei trei soliști au fost minunați. Dinu Lipatti e un simbol al muzicii românești...." - au fost primele impresii din 19 martie 2017, o seară care a încheiat seria de evenimente desfășurată sub titlul "Centenar Dinu Lipatti", un proiect care s-a regăsit și în grila de programe Radio România Muzical.

Cei 33 de ani, cât a trăit Dinu Lipatti, au fost suficienți pentru a lăsa o amprentă inconfundabilă printre marile valori ale lumii internaționale de concert. "Mitul" Dinu Lipatti a fost întreținut de înregistrările pe care le-a realizat în ultimii ani ai vieții, multe rămânând și astăzi modele de interpretare. Mai puțin cunoscut publicului larg este compozitorul Dinu Lipatti. Ca și George Enescu, Dinu Lipatti și-a împărțit viața între a fi interpret și compozitor.

Pentru a prezenta compoziția lui Dinu Lipatti - Concertino în stil clasic - a urcat pe scenă pianistul Mihai Ungureanu. Pianista Dana Borșan a fost a doua solistă din seara de 19 martie, care, "cu o perfecțiune doctorală" - după aprecierile celor aflați în sală a interpretat Concertul nr. 9 KV 271 în Mi bemol major pentru pian și orchestră "Jeunehomme" de Wolfgang Amadeus Mozart.

Pentru a marca 100 de ani de la nașterea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti a urcat pe scenă și reputatul muzician rus Nikolai Demidenko - un specialist în creația chopiniană. Cu turnee în Europa, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii și Orientul Îndepărtat, pianistul rus acordă o importanță deosebită înregistrărilor, realizând până acum aproape 40 de discuri. Sub bagheta maestrului Horia Andreescu aflat la pupitrul Cameratei Regale, Nikolai Demidenko a oferit publicului una dintre lucrările preferate ale lui Lipatti, Concertul nr. 1 op.11  în mi minor de Frederic Chopin.

Pe cei trei pianiști: Mihai Ungureanu, Dana Borșan și Nikolai Demidenko îi veți asculta, la Concertele Radio România Muzical, marți, 20 iunie, ora 19.30 și în reluare sâmbătă 24 iunie, ora 23.00

Jeanine Costache