Agenda de concert
Înapoi
CellEAST Festival 2025 - O nouă explorare sonoră a versatilității violoncelului!

În perioada 10-18 mai 2025, CellEAST Festival revine cu cea de-a IV-a ediție, fiind UNICUL FESTIVAL INTERNATIONAL DIN ROMÂNIA DEDICAT EXCLUSIV VIOLONCELULUI.
Evenimentul reunește 12 violonceliști de renume internațional, în cadrul a 10 concerte ce vor avea loc în București, Sibiu și Dumbrăveni.
Line-up-ul ediției 2025 este remarcabil: Bruno Cocset, Marin Cazacu, Andrei Ioniță, Sevak Avanesyan, Denis Severin, László Fenyö, Răzvan Suma, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Octavian Lup și Ciprian Câmpean vor urca pe scenă pentru a oferi publicului un repertoriu divers, care pune în valoare versatilitatea violoncelului, într-un program artistic de înaltă ținută. Alături de cei 12 violonceliști de prestigiu, festivalul îi va avea ca invitați speciali pe dirijorii Pablo Boggiano, Christo Pavlov și Christian Zacharias, precum și pe interpreții Erich Türk (clavecin) și István Csata (violone & viola da gamba).
Programul artistic alCellEAST Festival 2025 evidențiază diversitatea și complexitatea repertoriului dedicat violoncelului - de la lucrări solo, muzică de cameră și concerte cu orchestră, până la ansambluri formate exclusiv din violoncele. Publicul va putea asculta atât piese originale compuse pentru acest instrument, cât și aranjamente, într-un parcurs muzical ce traversează toate epocile: de la muzica barocă a lui Domenico Scarlatti, Antoine Forqueray, Luigi Boccherini și Antonio Vivaldi, la romantismul lui Robert Schumann, David Popper, Gabriel Fauré și Pietro Mascagni, continuând cu influențele moderne și contemporane regăsite în lucrările lui Astor Piazzolla, Friedrich Gulda sau Dan Dediu, alături de mulți alți compozitori remarcabili. De asemenea, repertoriul acestei ediții include și muzică de divertisment în aranjamente inedite, după celebre hituri semnate de Jim Cowell, Edith Piaf sau AC/DC.
Pe lângă concertele desfășurate în cele trei orașe, CellEAST Festival include și o importantă componentă educațională: Future CellEAST și MiniCellos, cele două masterclass-uri dedicate tinerilor violonceliști, care vor avea loc în cadrul Universității Naționale de Muzică din București pe parcursul festivalului. Aceste sesiuni de perfecționare, susținute de artiști invitați, reprezintă o oportunitate remarcabilă de dezvoltare profesională, schimb de experiență și dialog între generații, la care vor participa activ peste 40 de violonceliști din 8 țări. Masterclass-urile sunt deschise publicului larg, cu acces liber, iar programul complet poate fi consultat la CellEAST InfoDesk din incinta UNMB.
CellEAST Festival 2025 își consolidează astfel rolul de platformă artistică și educațională, promovând excelența în muzica clasică și conectând publicul român la cele mai relevante nume ale scenei internaționale.
*****
Calendarul CellEAST Festival 2025
BUCUREȘTI
10 mai, 13:00 - Ateneul Român
CellEAST Outdoor
Soliști: Ștefan Cazacu, Ella Bokor, Mircea Marian, Octavian Lup
12 mai, 14:00 - Cinema Elvire Popesco
Filmul Violoncellissimo
13 mai, 18:00 - M Society
Special Event PlaCello & Friends
Soliști: Răzvan Suma, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Mircea Marian și Octavian Lup
14 mai, 20:00 - Catedrala Sf. Iosif
Baroc Night - Jean-Baptiste Barrière, Le Forqueray du violoncelle et l'Italie
Soliști: Bruno Cocset, Ciprian Câmpean, Erich Türk și István Csata
15 și 16 mai, ora 19:00- Ateneul Român
Concert în stagiunea Filarmonicii George Enescu.
Solist: Andrei Ioniță. Dirijor: Christian Zacharias
16 mai, ora 16:00- Universitatea Națională de Muzică București, sala Silvestri
Masterclass Concert - Future CellEAST & MiniCellos
17 mai, ora 19:00- Ateneul Român
CellEAST Festival Orchestra
Soliști: László Fenyö, Denis Severin, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Ella Bokor și Octavian Lup
Dirijor: Pablo Boggiano
18 mai, ora 19:00- Ateneul Român
MAESTROS CONCERT
Soliști: Sevak Avanesyan, László Fenyö, Marin Cazacu, Denis Severin, Răzvan Suma, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Mircea Marian și Octavian Lup
SIBIU
15 mai, ora 19:00- Sala Thalia
Concert în stagiunea Filarmonicii din Sibiu
Solist: Ștefan Cazacu. Dirijor: Christo Pavlov
DUMBRĂVENI
17 mai, ora 17:00- Biserica Armeano-Catolică
Recital Duo CellEAST. Soliști: Sevak Avanesyan și Răzvan Suma
*****
Violonceliștii CellEAST Festival 2025
BRUNO COCSET este fondator al Les Basses Réunies, profesor la CNSMD din Paris, la Haute École de Musique din Geneva și la École Superior of Music of Catalonia din Barcelona.
LÁSZLÓ FENYÖ este profesor la Universitatea de Muzică din Karlsruhe, iar în ultimii ani a susținut concerte în calitate de solist la Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall din Londra sau Gasteig din Munchen
SEVAK AVANESYAN este director al Kapan International Music Festival și laureat al Gerardmer International Cello Competition sau Concursul European pentru Tineri Soliști din Luxemburg.
ANDREI IONIȚĂ este câștigătorul Concursului Internațional Ceaikovski din 2015 și laureate al altor competiții internaționale, precum: Concursul Internațional ARD München sau Grand Prix Emanuel Feuermann.
MARIN CAZACU este manager al Filarmonicii George Enescu, fondator al Ansamblului Violoncellissimo și al Orchestrelor Române de Tineret, director al festivalului Enescu și Muzica Lumii, profesor în cadrul UNMB.
DENIS SEVERIN este profesor la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen, președinte al Asociației Art Without Borders Basel.
RĂZVAN SUMA este Solist Concertist al Orchestrelor Radio, Conf. Univ. Dr. la UNMB, director artistic al CellEAST Festival și al proiectului ICon Arts Transilvania.
ȘTEFAN CAZACU este Solist în rezidență al Filarmonicii din Sibiu, profesor asociat la clasa de violoncel a UNMB și profesor în cadrul CNA Dinu Lipatti.
ELLA BOKOR este Organizator Principal al CellEAST Festival și președinte al Asociației Culturale PlaCello, membră a Ansamblului PlaCello, fondatoarea proiectului MiniCellos, profesor în cadrul UNMB și CNA Dinu Lipatti,
MIRCEA MARIAN este Solist Instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor de violoncel și muzică de cameră la UNMB, profesor de violoncel la CNA Dinu Lipatti.
OCTAVIAN LUP este Lector Universitar la clasa de violoncel al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și organizator al seriei de concerte caritabile New Hope.
CIPRIAN CÂMPEAN este violoncelist în cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania, profesor de violoncel la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca și membru al Ansamblului Baroc Transilvania.
Invitații CellEAST Festival 2025
ERICH TÜRK - clavecin
Este director al Departamentului pentru Instrumente cu Claviatură și Ansambluri Instrumentale, coordonator în cadrul Școlii Doctorale "Sigismund Toduță" a ANMGD și fondator al casei de discuri TransylvANTIQs.
ISTVÁN CSATA - violone & viola da gamba
Este membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și membru fondator al ansamblurilor de muzică veche Fonte di Gioia și Sectio Aurea.
PABLO BOGGIANO - dirijor
A fost invitat de către dirijorul Gustavo Dudamel să lucreze cu Simon Bolivar Orchestra din Venezuela și a colaborat cu Orchestra Națională a Filarmonicii din Lviv, Orchestra Filamonicii Teatrului din Colón, Royal Philharmonic Orchestra și Tonkünstler-Orchester.
CHRISTO PAVLOV - dirijor
Este profesor asociat la Academia Națională de Muzică din Sofia și a colaborat cu orchestre precum Orchestra Filarmonicii din Dublin sau Filarmonica Cehă.
CHRISTIAN ZACHARIAS - dirijor
A fost dirijor principal invitat al Orchestrei Ciudad de Granada și dirijor asociat al Orchestrei Naționale Auvergne Rhône-Alpes. A dirijat importante producții de operă și a fost distins cu multiple titluri, inclusiv din partea Universității din Göteborg.
*****
Programul complet, informații despre artiși, locații și biletesunt disponibile pe:
Site www.celleast.com
Facebook www.facebook.com/celleastfestival
Instagram www.instagram.com/celleastfestival