Agenda de concert Înapoi

Celebra partitură din filmul 'Concertul' la Sala Radio: Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski

Publicat: luni, 3 Iunie 2019 , ora 10.16

Vineri, 7 iunie (19.00), aveți ocazia de a asculta la Sala Radio una dintre cele mai emoționante partituri compuse vreodată: Concertul pentru vioară și orchestră de CEAIKOVSKI, lucrare a cărei celebritate a fost sporită de filmul "CONCERTUL" (2009) - în regia lui Radu Mihăileanu.

Scenariul peliculei este conceput în jurul acestei partituripe care cunoscuta publicație The Gramophone a inclus-o în top 10 concerte de gen compuse vreodată. În 2010, filmul a primit la Paris premiul César - un Oscar al Franței - pentru cea mai bună bandă sonoră.

La Sala Radio, concertul va fi interpretat de violonistul BOGDAN ZVORIȘTEANU, concertmaestru al prestigioasei orchestre Suisse Romande (Geneva - Elveția), alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului german MORITZ GNANN. Acesta se află pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, după ce în noiembrie 2018 a fost aplaudat pe scena Sălii Radio în cadrul Festivalului RadiRo, când a dirijat celebra orchestră BBC Philharmonic.

Un om hipersensibil și un introvertit, Ceaikovski și-a tradus permanent sentimentele în creațiile sale. Unicul său concert pentru vioară și orchestră a fost creat în 1878, într-un moment dramatic al vieții sale. După mariajul scurt și eșuat cu Antonina Miliukova - moment care îi provocase o tentativă de sinucidere - își revenea dintr-o stare depresivă într-o stațiune din Elveția. După o perioadă de "tăcere" creativă, concertul pentru vioară se pare că a reprezentat un fel de trezire la viață, astfel încât prima variantă a fost gata în doar o lună de zile!

Seara se va deschide cu uvertura "Egmont" de BEETHOVEN și în partea a doua a evenimentului de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 2 semnată de BRAHMS. Asemănată deseori cu Simfonia a 6-a - Pastorala - de Beethoven, prin atmosfera liniștită pe care o redă, lucrarea lui Brahms a avut premiera absolută în 1877, la Viena, în interpretarea Filarmonicii, cu celebrul dirijor Hans Richter la pupitru.