Agenda de concert Înapoi

Celebra balerină ucraineană IANA SALENKO în 'La Sylphide', pe scena Operei Naționale București

Publicat: joi, 8 Mai 2014 , ora 9.20

Iana Salenko, prim-balerină a Baletului de Stat din Berlin, este invitata specială a spectacolului La Sylphide din data de 15 mai, ora 19.00, fiind penultimareprezentație a acestui titlu în stagiunea actuală a Operei Naționale București. Artista de origine ucraineană Iana Salenko a fost aplaudată pe scena Operei bucureștene în 2010 cu ocazia Galei de balet prilejuită de "Ziua Internațională a Dansului". De această dată, publicul o va putea urmări pe balerină în rolul titular din La Sylphide.

La Sylphide în coregrafia lui Johan Kobborg, Director Artistic al Baletului Național Român, este cel mai recent spectacol de balet care a intrat în repertoriul Operei Naționale București. Premiera acestui titlu a avut loc în decembrie 2013, personajele principale fiind interpretate de prim-soliștii de renume internațional Alina Cojocaru (Baletul Național Englez) și Steven McRae (Baletul Regal din Londra).

Născută la Kiev (Ucraina), Iana Salenko a devenit solistă a Operei din Donetsk (Ucraina) în 2000, iar doi ani mai târziu, la vârsta de 19 ani, a devenit prim-balerină la Opera Națională din Kiev. În prezent, Iana Salenko este prim-solistă a Baletului de Stat din Berlin.

De-a lungul carierei, Iana Salenko a primit numeroase premii precum: Premiul I și Premiul Diaghilev la Concursul Serge-Lifar de la Kiev (2002), Premiul I la Concursul ÖTR din Viena, Premiul I și Premiul Makharova la Concursul Arabesk, Locul III la Concursul Internațional de Balet de la Varna (2004), Premiul I la Concursul Internațional de Balet de la Helsinki și Locul I la Concursul Internațional de Balet de la Nagoya (2005), Marele Premiu - Anna Pavlova (2012) și Premiul Miss Virtuosity - Anna Pavlova (2013), obținute la Festivalului Internațional de Balet Dance Open de la St. Petersburg (Rusia).

În repertoriul său întâlnim roluri principale din baletele Spărgătorul de nuci și Frumoasa din pădurea adormită de Piotr Ilici Ceaikovski, Don Quijote și Baiadera de Ludwig Minkus, Romeo și Julieta și Cenușăreasa de Serghei Prokofiev etc.

A dansat în coregrafii celebre, semnate de creatori precum Vladimir Malakhov, Patrice Bart, Boris Eifman, George Balanchine, August Bournonville, Frederick Ashton, Giorgio Madia, John Cranko și a participat la numeroase gale de balet din Japonia, Rusia, Italia, Marea Britanie, Elveția, Germania, Croația etc.

Alături de Iana Salenko, vor dansa indrăgiți balerini ai Operei Naționale București, dintre care, în rolurile Effie, Gurn și Prima Silfidă, vor debuta Alice Minoiu (cu stagii de pregatire în Irvine - California și Houston, Texas), Barnaby Bishop (a studiat arta dansului la Londra, la Baletul Regal), respectiv Adina Tudor (Premiul al II-lea la Eurovision Young Dancers - București, Premiul I la Festivalul Danza Europa - Verona, Italia).

Ultima reprezentație a baletului La Sylphide din stagiunea actuală a Operei Naționale București va fi în 22 iunie, ora 19.00.


15 mai, ora 19.00

La Sylphide

Balet în două acte de Herman Severin Løvenskiold

Libretul după Adolphe Nourrit și Filippo Taglioni

Un spectacol de Johan Kobborg

Coregrafia originală: August Bournonville

Dirijor: Ciprian Teodorașcu

Scenografia: Natalia Stewart

Lighting design: Daniel Klinger

Asistent de coregrafie: Corina Dumitrescu

Asistent de scenografie: Tudor Crețu

Distribuția:

Silfida - Iana Salenko (invitată)
James - Robert Enache
Effie - Alice Minoiu (debut)
Gurn - Barnaby Bishop (debut)
Madge - Gloria Barbu
Anna - Beatrice Șerbănescu
Doi prieteni: Gabriel Luca, Raul Oprea
Pas de six: Marina Minoiu, Bianca Stoicheciu, Lorena Negrea, Shohei Horiuchi, Shuhey Yoshida, Lucas Campbell
Prima Silfidă: Adina Tudor (debut)
Două Silfide: Rin Okuno, Sena Hidaka

Cu participarea Orchestrei și Ansamblului de Balet al Operei Naționale București și a elevilor Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București