Recomandări Înapoi

Cele mai bune momente ale stagiunii 2016-2017 a Orchestrei 'Suisse Romande', la 'Concerte de 5 stele', 7-10 noiembrie, de la ora 15:30

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2017 , ora 10.44

Începând de marți, 7 noiembrie emisiunea care vă oferă în fiecare după-amiază înregistrări de top realizate recent pe scenele importante din Europa vă propune o serie dedicată stagiunii trecute a Orchestrei "Suisse Romande". Vă veți întâlni cu cele mai reușite momente ale acestui sezon desfășurat la Sala "Victoria" din Geneva - care a marcat și cel de-al 99-lea an din existența acestui adevărat simbol al culturii muzicale elvețiene. O orchestră fondată de Ernest Ansermet în 1918, ce și-a căpătat renumele de-a lungul timpului prin calitatea și cantitatea considerabilă a înregistrărilor, prin promovarea intensă a creațiilor contemporane, dar și prin prezența constantă pe marile scene europene.

În prima zi vom avea parte de un repertoriu romantic prezentat sub bagheta dirijorului canadian Peter Oundjian - un muzician foarte intens implicat în activitatea orchestrelor din Elveția, dar și cu violonistul Valery Sokolov în calitate de solist în Concertul în re minor de Jean Sibelius. Sokolov - un tânăr în plină ascensiune, în a cărui carieră un pas decisiv l-a constituit câștigarea în 2005 a premiului întâi al Concursului Internațional "George Enescu". Miercuri, sub bagheta actualului director artistic al ansamblului - Johnatan Nott, vom avea parte de un repertoriu francez, cu pianistul Pierre-Laurent Aimard solist în Concertul în Sol de Maurice Ravel. Aimard - un nume aparte în peisajul pianisticii, prin preocupările sale repertoriale vaste ce pun în prim-plan creația contemporană, care are o contribuție deosebită la împrospătarea muzicii franceze din ultimele decenii. Joi, sub conducerea aceluiași dirijor Johnatan Nott, va fi interpretată monumentala Simfonie întâi "Titanul" de Gustav Mahler. Veți putea descoperi în plenitudinea sa, arta acestui maestru al baghetei care conduce destinele orchestrei elvețiene, dar și posibilitățile tehnice ale ansamblului, într-o prestație memorabilă. Un alt șef de orchestră cu o activitate aparte va fi protagonist în ziua de vineri. Este vorba despre Santtu-Matias Rouvali, un tânăr finlandez care și-a început cariera ca percuționist, iar după studiile de dirijat cu personalități precum Jorma Panula și Hannu Lintu a devenit unul dintre cei mai activi muzicieni de la conducerea orchestrelor din această țară. Ca solist, în Concertul nr. 2 de Saint-Saens, va fi elvețianul Louis Schwizgebel - un tânăr care la vârsta de 17 ani câștiga Concursul Internațional de la Geneva, admirat pentru performanțele tehnice îmbinate cu o coloristică plină de imaginație.

Nu ratați așadar, concertele Orchestrei "Suisse Romande" din stagiunea trecută, de marți până vineri, de la ora 15.30, la "Concerte de 5 stele".

Dan Ghineraru