Recomandări Înapoi

Cele mai bune momente ale stagiunii 2016-2017 a Orchestrei de Cameră din Lausanne, la 'Concerte de 5 stele', 16-19 octombrie, de la ora 15:30

Publicat: vineri, 13 Octombrie 2017 , ora 14.19

Începând de luni, 16 octombrie, emisiunea care vă oferă în fiecare după-amiază înregistrări de top realizate recent pe scenele importante din Europa vă propune o serie dedicată stagiunii trecute a Orchestrei de Cameră din Lausanne. Vă veți întâlni de luni până joi cu cele mai reușite momente din sezonul care a însemnat cel de-al 74-lea an de existență al acestei formații muzicale, una dintre orchestrele de tradiție ale Elveției, cunoscută pentru apropierea sa specială față de publicul tânăr - aspect care s-a intensificat și a adus multe roade în ultimii ani, de când director artistic este Joshua Weilerstein.

În prima zi vom avea parte de un repertoriu rusesc prezentat sub bagheta dirijorului olandez Arie van Beek - un muzician foarte intens implicat în activitatea orchestrelor din Elveția, dar și cu violoncelistul german Daniel Müller-Schott în calitate de solist, în Simfonia concertantă de Prokofiev. Un regal al muzicii ruse, care îl aduce în prim-plan pe acest violoncelist considerat un vârf al generației ajunse la maturitate și unul dintre cei preocupați încă pentru dezvoltarea repertoriului instrumentului său.

Marți, vă voi prezenta un concert desfășurat sub conducerea celui care încă din anul 2014 este și director artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne - Joshua Weilerstein, alături de un violonist aparținând aceleași generații, printre altele binecunoscut publicului român prin aparițiile numeroase din cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" - francezul Renaud Capuçon.

Miercuri, într-un program inedit Sibelius-Schumann-Bartok, vom avea parte de arta dirijorală a celui mai reputat maestru din zona scandinavă în prezent - Jukka-Pekka Saraste. Solistă, în Concertul op. 129 în la minor de Schumann va fi celebra violoncelistă Alisa Weilerstein, cea care împlinește această familie de muzicieni prin nivelul său artistic atât de bine consolidat cu onoruri și premii destul de rar acordate unui reprezentat al instrumentului său.

Ultima întâlnire cu Orchestra de Cameră din Lausanne, sub conducerea dirijorului Bertrand de Billy îl propune pe pianistul Igor Levit ca solist în Concertul al 5-lea "Imperialul" de Beethoven. Vom avea ocazia să îl urmărim astfel pe cel considerat de specialiști drept "viitor al pianisticii mondiale", un artist cu o virtuozitate rară și preferințe repertoriale pline de personalitate.

Nu ratați așadar, concertele Orchestrei de Cameră din Lausanne din stagiunea trecută, de luni până joi la "Concerte de 5 stele", de la ora 15.30.

Dan Ghineraru