Interviuri Înapoi

Cei patru bădărani, o nouă premieră pe scena Operei Naționale București

Publicat: luni, 18 Aprilie 2011 , ora 10.19

Cei patru bădărani este titlul unei noi producții prezentate pe scena Operei bucureștene - un spectacol-comedie creat de Ermanno Wolf-Ferrari, un compozitor din prima jumătate a secolului XX și inspirat de piesa de teatru Bădăranii de Carlo Goldoni. Premiera - programată în data de 16 aprilie 2011, i-a adus în fața publicului pe basul Mihnea Lamatic, baritonul Vicențiu Țăranu, tenorul Lucian Corchiș și basul Ștefan Schuller. Și pentru că montarea spectacolului poartă semnătura lui Peter Pawlik, un nume cunoscut publicului încă din anul 2008, l-am invitat pe regizorul austriac la dialog.


Domnule Peter Pawlik, nu este prima oară când realizați un spectacol pentru Opera bucureșteană - s-a mai întâmplat și în 2008, când ați montat spectacolul Cenușăreasa de Gioacchino Rossini. Cum ați colaborat de această dată cu echipa?

Am colaborat chiar mai bine decât în urmă cu trei ani - pentru că am acumulat experiență în lucrul cu artiștii instituției și am trăit o mare bucurie atunci când domnul Cătălin Ionescu-Arbore mi-a propus o nouă colaborare, spunându-mi totodată că el va realiza decorurile spectacolului. Ermanno Wolf-Ferrari este un compozitor pe care îl iubesc și care, chiar dacă uneori pare a fi de modă veche - un posibil motiv pentru care muzica sa este cântată atât de rar - este de fapt un inovator, care abordează într-un mod foarte direct teme precum bătălia dintre feminin și masculin în societatea actuală. Într-un cuvânt, ceea ce veți vedea în acest spectacol este o luptă pentru putere câștigată de femei, ceea ce până la urmă este un lucru bun.


Acesta nu este primul titlu din creația lui Wolf-Ferarri pe care îl regizați. Cum ați caracteriza muzica acestui compozitor și ce surse de inspirație ați găsit în partitura spectacolului Cei patru bădărani?

Cred că este o muzică foarte inteligent construită și totodată încărcată de sensibilitate. Ermanno Wolf-Ferrari este un compozitor germano-italian și deține principalele trăsături ale ambelor temperamente, nord-european - cerebral și meridional - pasional; este deopotrivă bine organizat și creativ, ceea ce se oglindește în muzica sa, te convinge să te implici în ceea ce se întâmplă pe scenă, te face să vrei să te miști și chiar să dansezi. De aceea, Wolf-Ferrari este o personalitate singulară printre compozitori.


Alexandra Cebuc