Cronici Înapoi

'Ceaikovski in love' - un concert marca Orchestra Română de Tineret

Publicat: luni, 27 Aprilie 2015 , ora 10.14
Tinerimea Română a prezentat duminică, 26 aprilie 2015, "Ceaikovski in love" - un concert-eveniment marca Orchestra Română de Tineret, ansamblu dirijat de Cristian Mandeal. Manifestarea a încheiat Festivalul Internațional de Percuție găzduit în acest sfârșit de săptămână de Ateneul Român.


Orchestra Română de Tineret a propus ieri la Ateneul Român o nouă seară de Primăvară magică, una în care sonoritățile marimbei și ale vibrafonului s-au îmbinat perfect cu opusurile unui "Ceaikovski in love".

Prima lucrare, interpretată de ansamblul condus de Cristian Mandeal, a fost Concertul pentru vibrafon și orchestră semnat de Emmanuel Sejoune, cel care a fost și solistul Orchestrei Române de Tineret:

"Mă bucur foarte mult că am participat la acest eveniment. Vorbim de un festival de percuție în care orchestra s-a descurcat de minune. Să prezinți șase concerte în două seri la acest nivel este, într-adevăr, o performanță și sunt încântat că și publicul a fost alături de noi. Sala Ateneului a fost plină, ceea ce pentru mine a reprezentat o surpriză. Mă bucur că am concertat aici."

Au urmat Emiko Uchiyama și Vladi Petrov în "Prism Rhapsody" piesă pentru marimbă duo și orchestră de Keiko Abe, iar prima parte a serii s-a încheiat cu "Lauda Concertata" de Akira Ifukube, un alt opus dedicat marimbei, de această dată publicul având șansa să-l urmărească pe Bogdan Băcanu.

Despre colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, percuționistul a declarat:

"Față de orchestre care, la un moment dat, ajung la punctul în care fac numai meseria pentru că sunt angajați, acești oameni sunt tineri muzicieni; o fac cu plăcere și cu pasiune și este extraordinar. Este în continuare o onoare fantastică să pot să cânt cu maestrul Mandeal și este de fiecare dată incredibil. Îmi face plăcere să aduc de fiecare dată repertoriu nou, cât se poate de exotic."

"Sunt cei mai buni soliști din lume; pot să spun fără să exagerez. Pentru România este ceva fenomenal să-i aibă într-o singură seară pe toți patru pe scenă. Orchestra le face față cu brio; au dus un program destul de greu."

După pauză a venit rândul Orchestrei Române de Tineret să se bucure de aplauzele furtunoase ale publicului numeros din Sala mare a Ateneului, la finalul unei a doua părți a muzicii dedicate lui Piotr Ilici Ceaikovski, inspirată de scrierile lui William Shakespeare.

"Sunt niște copii deosebiți. Suntem mândri de ei!"

"A fost un concert extraordinar! Patru percuționiști foarte buni în fața unui ansamblu tânăr foarte bine pregătit. Mi-au plăcut foarte mult violoniștii din orchestră. Într-adevăr, o seară reușită!"

"Accesibil, nou! Am fost tare încântată. La înălțime! Sunt tineri, viitorul le este în față."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie