Se întâmplă la Radio România Înapoi

Cea mai mare performanță a alpinismului românesc!

Publicat: luni, 29 Iulie 2013 , ora 9.06
Succes prezentat în cadrul conferinței de presă organizate la Radio România! Duminică, 28 iulie 2013, ora 11.00, Radio România a găzduit prima conferință de presă a echipei de alpiniști români care a escaladat în premieră națională Vârful Nanga Parbat din Himalaya, pe ruta Schell.

În cadrul conferinței de presă, desfășurată în foaierul Central al Sălii de Concerte "Mihail Jora", echipa formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălășan și Bruno Adamcsek, însoțită de managerul proiectului, Eugen Popescu și de Paul Popescu, manager pentru relația cu mass-media, au oferit în exclusivitate detalii și fotografii din cursul expediției.

Potrivit declarației liderului echipei, Zsolt Török, rezultatul expediției organizate în anul 2013 pe Nanga Parbat reprezintă "cea mai mare performanță a alpinismului românesc ținând cont de dificultatea ascensiunii pe versantul Rupal, de numărul de membri ai echipei care au ajuns în vârf (4 din 5) și de faptul că nu au fost folosiți șerpași și nici măști de oxigen. A fost o expediție 100% românească, atât ca echipă, cât și ca management".

În semn de apreciere a extraordinarei lor performanțe, cei cinci alpiniști au primit medalii din partea Radio România, ei mulțumind radioului public pentru implicarea sa ca partener media în susținerea expediției.

În data de 19 iulie a.c., echipa temerarilor alpiniști români a reușit în premieră națională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Primii patru membri ai echipei au înfipt steagul românesc pe Nanga Parbat, fără să folosească măști de oxigen, iar cel de-al cincilea membru al echipei - Bruno Adamcsek - a fost nevoit să se oprească la 7.300 m., din motive medicale. Cucerirea celui de-al nouălea optmiar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din București spre Pakistan.

Nanga Parbat, numit și "Muntele destinului", este situat în partea vestică a lanțului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniștii români, este cea mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat, cu particularitatea că de la tabăra de bază până în vârf este o diferență de peste 4.000 de metri. Dintre cei 200 de alpiniști care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puțin de 20 au ales să urce pe acest spectaculos versant. Alte două expediții românești anterioare au încercat ascensiunea pe acest versant, niciuna dintre ele nu a reușit să atingă vârful până la echipa condusă de Zsolt Török.

Având ca obiectiv principal ascensiunea unei echipe formată în întregime din alpiniști români pe Nanga Parbat, expediția care s-a încheiat sâmbătă, 20 iulie 2013, înseamnă o performanță de maximă importanță pentru România și reprezintă un prim pas pentru reintegrarea acesteia printre țările cu tradiție în alpinism. Acest proiect a reunit, într-o singură echipă, alpiniști cu performanțe și experiență bogată în expediții la mari altitudini și a creat o legătură între generații diferite de alpiniști români.