Agenda de concert Înapoi

Casti Divi - Opera în interpreți de legendă

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2020 , ora 13.38


Fundația Calea Victoriei vă invită la un nou curs online susținut de Marius Constantinescu, prezentator și realizator radio-TV. De data aceasta, vom explora lumea fascinantă, plină de emoție și strălucire a operei, din data de 12 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul cursului Casti Divi - Opera în interpreți de legendă.

Marius Constantinescu va povesti de-a lungul a trei întâlniri despre soprane și tenori de legendă, pe care i-a ascultat de fiecare dată cu încântare fie pe scenă, fie în înregistrări.

It`s not over until the fat lady sings: Diva modernă (de la Callas la Netrebko). Cântăreața de operă, înainte de actriță, înainte de pop-star, înainte de supermodel, a fost DIVA. Acea făptură împrumutată unui alt registru, unul al supra-umanului, cu daruri pe măsură, capabilă să magnetizeze publicul și să genereze partizanate fanatice. Zeița.

După divele veacului al XIX-lea (Malibran, Viardot) și cele ale zorilor modernității (Patti, Melba, Cavalieri), diva contemporană se întrupează în persona, artistică și privată, a Mariei Callas. Este cântăreața far a secolului XX, cea care reprezintă cel mai semnificativ punct de turnură în felul în care opera este percepută în rândul publicului.

De la ea, drumul spre noile zeițe ale scenei lirice este deschis și pavat cu nume ca Tebaldi, Sutherland, Nilsson, Zeani, Price, Caballé, Scotto, Freni, Bumbry, Verrett, Cortez, Cotrubaș, Miricioiu, Fleming, Gheorghiu, Netrebko, Dessay. Fiecare cu identitatea ei, cu atributele de unicitate, cu fanii, cu intersecția și anecdotele lor. Fiecare, însă (și atâtea altele asemenea lor), inatacabilă în valoare, charismă și emoție.

All`alba vincerò: marii tenori ai contemporaneității. Mai divă decât diva însăși este tenorul. Adesea mergem la operă pentru a asculta o arie sau doar… o notă acută. Trei tenori au redefinit noțiunea de celebritate: Plácido Domingo, Luciano Pavarotti și José Carreras.

Se întâmpla la Roma, în 1990, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal, odată cu primul concert din ceea ce avea să devină cea mai de succes franciză clasică din toate timpurile: Concertul Cei Trei Tenori. Publicul care nu manifestase un interes special pentru operă până la acel moment se găsea în fața unei arte fascinante și descoperea o voce masculină de o particularitate deosebită.

Luând acest moment drept reper, Marius Constantinescu propune să glisăm pe firul anilor înainte și înapoi, în căutarea și redescoperirea marilor tenori, de la Mario del Monaco și Franco Corelli, până la Jonas Kaufmann și Juan Diego Florez.

Cursul va cuprinde și fragmente audio-video din opere, în interpretări celebre, care vor însoți prezentarea marilor interpreți lirici abordați și exemplificarea elementelor care i-au făcut legendari.

Cursul are loc online, în seri de joi, de la 19:00 la 21:00, începând din 12 noiembrie 2020. Taxa de participare este de 240 de lei și o poți plăti online, direct de pe site. Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail linkul unde poți urmări cursul. Dacă ai întrebări, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.