Se întâmplă la Radio România Înapoi

Caravana Gaudeamus la Craiova

Publicat: marți, 25 Februarie 2014 , ora 15.08

La început de primăvară, de Mărțișor, Caravana GAUDEAMUS ajunge în inima Băniei pentru cea de a XIII-a ediție a Târgului GAUDEAMUS Craiova; evenimentul va avea loc în perioada 26 februarie - 2 martie și va fi găzduit, conform tradiției, de foaierul Teatrului Național "Marin Sorescu". Ediția 2014 a Târgului, evenimentul cu numărul 79 în seria GAUDEAMUS, inițiată în anul 1994, este organizată de Radio România: echipa Gaudeamus - Centrul Cultural Media Radio România și Radio Oltenia - Craiova, post public regional care în iunie 2014 va împlini 60 de ani de existență. Deschiderea oficială a celei de a XIII-a ediții a Târgului GAUDEAMUS Craiova va avea loc miercuri, 26 februarie, la ora 12.00. Programul de vizitare al târgului este următorul: de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 și 18.00 și duminică, între orele 10.00 și 14.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public. În premieră în acest an, Târgul GAUDEAMUS Craiova va avea doi președinți de onoare: îndrăgitul actor Emil Boroghină și domnul Mircea Pospai, cel care a condus postul Radio România Oltenia - Craiova timp de 15 ani.

Gaudeamus Craiova 2014, repere statistice: - 53 de expozanți reuniți în aproape 40 de standuri, reprezentând principalele categorii prezente pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine prezente în standurile distribuitorilor de carte. Numărul mare al expozanților și diversitatea domeniilor pe care le reprezintă sunt o bună recomandare în ceea ce privește oferta de care vizitatorii târgului vor putea beneficia și la această ediție a târgului. - o suprafață de peste 300 mp de standuri; - 50 de evenimente propuse de către organizator și expozanți - număr record pentru Târgul GAUDEAMUS Craiova - adresate unui public variat ca domenii de interes și vârstă.

Cea de a XIII-a ediție a Târgului GAUDEAMUS Craiova va constitui și cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiționale sau mai recente, inițiate și derulate de Radio România: · Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere. Proiectul continuă o tradiție care durează de la primele ediții ale Târgului Internațional GAUDEAMUS (Coșul Târgului); de la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, aproape 85.000 de volume au îmbogățit patrimoniul unor biblioteci care nu mai primiseră de foarte mult timp fonduri pentru achiziții. · Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Sâmbătă, 1 martie, la ora 14.00, sunteți așteptați să îi cunoașteți pe invitații de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Craiova, elevi din județul Dolj și din județele limitrofe, premiați la olimpiade internaționale din diferite discipline: Dumitru Călugăru (Colegiul Național "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu),

Ioana Elisabeta Militaru (Colegiul Național "Carol I" din Craiova), Dan Mircea Mirea (Colegiul Național "Frații Buzești" din Craiova), Ioan Laurențiu Ploscaru (Colegiul Național "Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea), Ileana - Gabriela Popescu (Colegiul Național "Alexandru Lahovari" din Râmnicu Vâlcea) și Izabela Tiberiade (Colegiul Național "Carol I" din Craiova). Premiile vor fi oferite de Radio România și de Automobile Dacia. · Faza locală a Concursului Național de Lectură "Mircea Nedelciu", organizată de Radio România Oltenia - Craiova, care va avea loc joi, 27 februarie, ora 12.30.

Premiile ediției 2014 a Târgului GAUDEAMUS Craiova vor fi decernate duminică, 2 martie, începând cu ora 12.00, astfel: · Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 și 3) și Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul Târgului; · Trofeele Presei - decernate jurnaliștilor pe secțiunile presă scrisă, radio și TV, tot prin Votul Publicului; · Premiul Educația - decernat unei instituții de învățământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaționale la Târgul GAUDEAMUS; · Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg, de către organizator și Casa de Modă Ilinca; · Premiul Tombolei GAUDEAMUS, constând într-un smartphone Samsung Galaxy Xcover, oferit de Radio România; câștigătorul va fi stabilit prin tragerea la sorți a chestionarelor de vot al publicului.

Partenerii organizatorilor sunt, la această ediție: Automobile Dacia, cotidianul Cuvântul Libertății - partener media, Asociația Activ.Cult, Hotel Parc și Casa de Modă Ilinca. Din programul evenimentelor organizate la această ediție: Joi, 27 februarie, începând cu ora 12.30: dezbaterea despre importanța lecturii în formarea personalității tinerilor, derulată sub denumirea "Cititul dăunează grav inculturii", organizată de Radio România Oltenia - Craiova, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, Consiliul Județean al Elevilor, Facultatea de Litere - Universitatea din Craiova (foaier etaj)

Vineri, 28 februarie, începând cu ora 13.00: dezbaterea "Cartea astăzi - scenarii optimiste și scepticism postmodernist ", organizată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova (foaier etaj); invitat special: Adrian Cioroianu

Sâmbătă, 1 martie · între orele 11.30 și 13.00: masa rotundă organizată de Radio Oltenia - Craiova "Creatori din Radio Oltenia" - manifestare sub genericul Radio Oltenia 60, cu participarea scriitorilor din Radio România Oltenia - Craiova: Andrada Cojocaru, Ioana Dinulescu, Gabriela Rusu Păsărin, Liliana Hinoveanu Ursu, Octavian Dobrișan, Mircea Liviu Goga, Alexandru Mogoșeanu, Mihai Nicola, Mircea Pospai, Cornel Rusu, Florin Stama, Dumitru Urucu, Mariana Tomescu Vâlceanu (foaier etaj) · ora 15.00: lansarea, de către Editura Aius, a volumului "Cei morți înainte de moarte" de Traian Dobrinescu, avându-i ca invitați pe Eugen Negrici, Gabriel Coșoveanu și Nicolae Marinescu (foaier etaj).

Un eveniment organizat de RADIO ROMÂNIA

Pentru detalii suplimentare privind această ediție a Târgului GAUDEAMUS Craiova, vă rugăm să accesați website-ul www.gaudeamus.ro , unde sunt de asemenea disponibile catalogul participanților și programul integral al evenimentelor, sau să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS. Persoane de contact: Mara Alecu (tel. 0743 123 700, e-mail mara@gaudeamus.ro) și Ioana Lădaru (0742 107 583, e-mail ioanaladaru@yahoo.com).