Cântăreți români peste hotare Înapoi

Cântăreți români peste hotare - soprana Valentina Naforniță

Publicat: marți, 13 Noiembrie 2012 , ora 10.39
Este al doilea artist român - după tenorul Marius Brenciu - care a câștigat Marele Trofeu la "Cardiff Singer of the World" - ediția 2011, cronicarii grăbindu-se să o considere pe soprana Valentina Naforniță "una dintre cele mai bune voci ale lumii". O voce cu un timbru special, înnobilat de o bună tehnică de cânt, o cântăreață înzestrată cu sensibilitate și instinct muzical născută pe plaiurile Moldovei. "Trofeul mă obligă, în cel mai frumos mod, să mă dezvolt și să merg pe acest drum în continuare." - a declarat soprana Valentina Naforniță, deja solistă a Operei de Stat din Viena și cu o interesantă carieră ce se prefigurează în peisajul liric internațional. Cronicarii italieni au comentat favorabil și recentul său debut, din 8 noiembrie 2012, de la Teatrul Scala din Milano, cu Gilda din opera "Rigoletto" de Giuseppe Verdi. Despre proiectele sale soprana Valentina Naforniță ne-a vorbit în cele ce urmează:


Vă mulțumesc pentru amabilitatea cu care ați răspuns cererii de a-mi acorda acest interviu, într-o perioadă frumoasă, plină de împliniri profesionale, dar și foarte aglomerată. Chiar astăzi (4 octombrie 2012) veți avea un spectacol, despre ce este vorba?

Este vorba despre spectacolul cu opera "Fidelio", de Beethoven, voi interpreta rolul Marcellina. Este deja al doilea spectacol, debutul a fost făcut în 1 octombrie și tot ce-i mai greu a trecut, acum încercăm să mergem frumos mai departe.


Ce ne puteți spune despre această producție, cu Fidelio, este una clasică, una modernă?

Este o producție clasică pentru că această montare este de mulți ani aici la Viena, cum este și "Elixirul dragostei" și alte opere care se țin în top pentru că sunt pe placul publicului. Cea cu Fidelio este o producție destul de comodă pentru un artist.


Despre parteneri ce ne puteți spune?

Despre parteneri ce pot să spun... despre celelalte roluri, de fapt, pentru că eu practic nu am un partener anume în această operă... sunt mai aeriană, îl vreau pe Fidelio, dar de fapt altcineva mă vrea pe mine. Sunt voci deosebite, total deosebite. Sunt și din ansamblu, sunt și invitați speciali din mai multe țări care fac rolurile principale, Fidelio, Leonora și Florestan.


Ce va urma după acest spectacol cu Fidelio?

Ne pregătim pentru alte spectacole și premiere, care vor fi aici la Opera din Viena. Este vorba de opera Ariadna la Naxos, se schimbă producția pentru că era tot o producție mai veche. Nu știu ce stil o să fie - clasic sau mai modern - știu doar că o să fie în decembrie. Va urma premiera cu "Cenușăreasa", în ianuarie 2013, iar eu voi cânta în ambele opere. Mai pregătesc Musetta în La Boheme tot în luna decembrie. Este o perioadă aglomerată, însă foarte frumoasă și sunt foarte fericită că fac ceea ce îmi doresc... mă bucur foarte mult.


Ce proiecte aveți pentru următoarea perioadă de timp, mai departe de luna decembrie 2012?

Știu că o să fac un spectacol cu La Boheme, este vorba de opera în concert, la Amsterdam, în aprilie. Aici, la Staatoper din Viena, o să fiu prezentă în toate operele în care sunt distribuită și poate mai multe concerte în vară. Eu mai mult îmi doresc să mă odihnesc, pentru că este un an foarte, foarte încărcat, am nevoie și de forțe noi.


Cum s-a schimbat viața dumneavoastră după câștigarea concursului de la Cardiff?

S-a schimbat imediat și a fost o schimbare de moment, totul s-a produs atunci, în acel moment, mi-am făcut multe cunoștințe din lumea clasică. După câștigarea unui concurs atât de important, aproape toată lumea te cunoaște, știe de tine. Însă este clar că asta nu înseamnă tot în cariera unui artist, este foarte multă muncă și după aceea chiar mai multă muncă decât înainte, pentru că dacă vrei să te menții în top trebuie să înveți foarte mult, ba chiar să și crești. Am fost conștientă în acel moment că este un început bun, însă trebuie muncit și perseverat.


Ați amintit câteva roluri în care veți cânta. Ce vă doriți să ajungeți să cântați?

Sincer, nu știu. Momentan sunt împlinită din acest punct de vedere. Îmi doresc să fac Adina - sunt cover, aici la Opera din Viena, în acest rol. Îmi place foarte mult acest personaj și aici este o producție deosebită care îmi place foarte mult și mi-aș dori foarte mult să fac acest rol aici. Îmi doresc și roluri mai mari, precum Lucia însă nu acum, ceea ce am de făcut momentan este foarte bine și foarte potrivit.


Pe ce alte scene vă doriți să ajungeți? Ați cântat deja la Opera de stat din Viena, poate veți cânta la Teatrul Scala din Milano.

Nu știu, eu nu-mi propun niciodată, să-mi doresc să ajung acolo sau să bifez ceva. Dacă se întâmplă sunt foarte fericită. Sper să fac față la ceea ce mi se întâmplă de fapt. Aș fi onorată să cânt pe orice altă scenă, important este să fiu acolo pe scenă, să trăiesc și să cânt roluri frumoase.


Ați participat la câteva montări, veți mai participa, ați vizionat probabil multe montări în această perioadă, unele clasice, altele moderne, pe care le agreați?

Putem să vorbim și din alte puncte de vedere, pentru că sunt și artiști în aceste montări și depinde și cum acest artist abordează acest rol și poate să aducă un plus de frumusețe montărilor moderne, Sunt într-adevăr foarte multe montări, producții moderne, în fiecare vezi și o parte bună, vezi și o parte nu prea bună, pentru că desigur este muzică clasică și îți place foarte mult să vezi această muzică clasică, într-o producție clasică. Este cel mai frumos lucru. Acum, toată lumea s-a schimbat și toți ne dorim altceva, însă nouă, ca și artiști, ne place foarte mult să evoluăm în producțiile clasice. Dintre cele mai moderne amintesc producția cu "Traviata" - chiar aici la Viena. Nu sunt în măsură să vorbesc despre ceea ce a crezut regizorul și ceea ce și-a dorit el. Sunt producții frumoase, lumea vine să le vadă, fiecare își face o părere, dar depinde și de artist, cum abordează rolul și cum vrea să-ți transmită mesajul.


Dintre dirijorii cu care ați colaborat, de la care ați învățat cel mai mult?

Sunt foarte fericită să fiu aici, să colaborez cu mulți maeștri. Mi-a făcut o deosebită plăcere să cânt sub bagheta multor dirijori, cum este Guillermo Garcia Calvo, care a făcut L'elisir d'amore sau cu Bertrand de Billy, care a dirijat Tannhauser, oameni deosebiți. Sunt impresionată de absolut tot, de la fiecare ai câte ceva de învățat.


Ce hobby-uri are soprana Valentina Naforniță atunci când nu se află la repetiții sau spectacole?

Nu este un hobby, însă dacă aș avea timp liber aș fi acasă, lângă familia mea, pentru că îmi doresc mult și simt nevoia să fiu lângă cei dragi. Când sunt aici, îmi place să vizitez locuri frumoase, să merg cu bicicleta, să merg la un film sau să citesc ceva; orice își dorește un om normal, aceea îmi doresc și eu.


Un gând pentru ascultătorii Radio România Muzical?

Le doresc numai bine, să se bucure de muzica bună și tot ce este mai frumos.


Jeanine Costache