Agenda de concert Înapoi

Cântarea Cântărilor - Concert de Paște cu Orchestra Română de Tineret și Corul de Cameră Preludiu la Ateneul Român

Publicat: vineri, 8 Aprilie 2022 , ora 9.25

Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu vor susține sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal un concert vocal-simfonic extraordinar intitulat Cântarea cântărilor - Concert de Paște în seara de 16 aprilie, ora 19, la Ateneul Român.

Concertul va fi compus din două părți, prima aducându-i în prim plan pe violoniștii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca - foști și actuali concertmaeștri Orchestrei Române de Tineret, ce vor evolua ca soliști în Concertul pentru două viori în re minor, BWV 1043 de J.S. Bach, dar și în Concertul pentru două viori în la minor, RV 522 de Vivaldi și Concertul pentru 4 viori si orchestră în si minor, RV 580 de Antonio Vivaldi.

Partea a doua a concertului va aduce pe scena Ateneului, sub conducerea muzicală a lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu (pregătit de dirijorul Andrei Stănculescu) pentru prima audiție absolută a oratoriului Cântarea Cântărilor de Sabin Păutza, lucrare care dă și titlul acestui concert extraordinar.

Despre această creație, autorul declara: "Am căutat mult, atât în Statele Unite, cât și în România, și am văzut că nu există o lucrare vocal-simfonică folosind textul original din Biblie. Acum trei ani, am avut șansa de a primi de la un preot tânăr din Oradea o variantă versificată a Cântării Cântărilor, făcută de bunicul lui, tot preot. După ce am citit-o, în numai 12 zile, am scris muzica aceasta dintr-o răsuflare. De fapt nu eu am scris-o, muzica era acolo, eu doar am scos-o la lumină."

Soliștii acestui concert sunt la ora actuală cei mai valoroși violoniști ai României din generația tânără și reprezintă dovada succesului proiectului Orchestrelor Naționale de Tineret ale României, creat și coordonat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu. Roxana Oprea este acum concertmaestru al Filarmonicii din Tg. Mureș, Radu Dunca concertmaestru al Operei Naționale din București, Rafael Butaru concertmaestru al Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale din București, în timp ce Valentin Șerban este câștigătorul ultimei ediții a Concursului Internațional George Enescu.

Duminică, 17 aprilie, de Paștele Catolic, în organizarea Primăriei din Alba Iulia, va putea fi ascultat în Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, un Concert Pascal susținut de Orchestra Română de Tineret în formulă fără dirijor, ce va relua programul instrumental de la Ateneu cu violoniștii Valentin Șerban, Roxana Oprea, Rafael Butaru, Radu Dunca în postură solistică.

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/