Agenda de concert Înapoi

Călătorie muzicală în inima Italiei: Simfonia 'Italiana' dirijată de Mădălin Voicu, la Sala Radio!

Publicat: luni, 15 Aprilie 2019 , ora 14.35

O călătorie muzicală în inima Italiei? Atmosfera Romei în perioada Săptămânii Patimilor, cu procesiunile religioase specifice, palatele renascentiste ale Florenței, dar și Italia rurală cu dansuri populare pline de viață cum ar fi tarantella, toate acestea au fost surprinse de celebrul compozitor german Felix Mendelssohn în cea mai populară simfonie a sa: Simfonia nr. 4 - "Italiana", pe care o veți asculta vineri, 19 aprilie (19.00), la Sala Radio. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla cunoscutul muzician MĂDĂLIN VOICU.

Între 1829 și 1831, Felix Mendelssohn a întreprins un tur al Europei, călătorie ce a cuprins și Italia, țară care l-a fascinat, astfel încât în jurul vârstei de 20 de ani a creat Simfonia "Italiana", pe care a considerat-o cea mai bună lucrare a sa, în ciuda nenumăratelor revizuiri pe care le-a făcut creației sale.

"Aceasta este Italia! Și acum încep să simt ceea ce am crezut întotdeauna a fi suprema bucurie în viață.", scria compozitorul părinților săi, iar surorii sale îi mărturisea că "Simfonia Italiană face progrese. Va fi cea mai frumoasă lucrare pe care am compus-o vreodată (...)". Compozitorul însuși și-a dirijat creația la Londra în 1833, iar simfonia s-a bucurat de un mare succes de public.

Concertul se va derula și cu participarea pianistului MĂDĂLIN VOICU jr., fiul dirijorului Mădălin Voicu, care va aduce în fața publicului unui dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Mozart: Concertul nr. 20 în re minor pentru pian și orchestră, la a cărui premieră absolută la Viena, în 1785, solist a fost însuși Mozart. Seara va debuta cu lucrarea compozitorului italian Benedetto Marcello: Introducere, Arie și Presto.