Cronici Înapoi

Călătorie între 1799 și 23 ianuarie 2015 cu Orchestra Națională a Belgiei

Publicat: luni, 26 Ianuarie 2015 , ora 15.48
Am putut asculta la Bozar un alt ansamblu simfonic belgian, Orchestra Națională a Belgiei. Înființată în 1936, l-a avut la conducere între alții pe André Cluytens, a colaborat cu soliști, ca pianista Martha Argerich sau soprana Anna Netrebko și de doi ani îl are director muzical pe dirijorul Andrey Boreyko.

În 2014 s-a marcat un secol de la izbucnirea primului război mondial, iar sub genericul "be14 - 18" Belgia propune o serie de evenimente pe parcursul a patru ani, durată de timp similară celei de desfășurare a războiului. În acest context a fost inclusă comanda lansată de Orchestra Națională a Belgiei compozitorului rus Aleksandr Raskatov, interpretată vineri, 23 ianuarie 2015, în primă audiție absolută. Scris pentru suflători, contrabași, percuție și un pasager grup solistic de trei viori și un violoncel, "Valse-Adieu" s-a deschis cu un zgomot de sirenă care a lăsat apoi loc unor melodii simple dar foarte plăcute: extrem de reușite imitații de flașnetă, marș funebru, marș militar, totul în ritm de vals și cântat puțin fals, ca un instrument muzical ușor dezacordat. Muzica era întreruptă din când în când de sirene, alteori acoperită de acestea - precum războiul peste viața unui liniștit oraș de provincie; în finalul "Valsului Adio", instrumeniștii au intonat simultan, de câteva ori la rând, niște sunete puternice, violente, scurte, pline de tensiune, urmate de o profundă tăcere. Aplauzele au pornit imediat, iar compozitorul Aleksandr Raskatov le-a primit în persoană pe podiumul de la Bozar.

Concertul în mi minor op. 85 pentru violoncel și orchestră de Sir Edward Elgar a făcut impresia unei palete de culori din aceeași familie, fără contraste sau extreme: liniștea este a unei stări domestice și cotidiene, secțiunile alerte au graba caracteristică lucrului care trebuie rezolvat rapid, dar ai cărui pași sunt exacți și cunoscuți dinainte, melancolia este cea întâlnită în mod firesc în decursul oricărei existențe, veselia mai degrabă a unor oameni care se mulțumesc, în toate, cu mai puțin. Momentele de exaltare, într-un număr foarte mic, sunt imediat temperate, estompate, la fel cum i se cere uneori unui percuționist să apese cu mâna membrana timpanului pentru a-i opri fără întârziere vibrația produsă de lovitură și care produce sunetul.

Starul Concertului pentru violoncel de Elgar, unde solistul cântă de alftel aproape în continuu, a fost Gautier Capuçon. Ceea ce are special artistul francez este capacitatea de a face ca muzica să se desfășoare foarte natural, ca o poveste spusă la gura sobei: realizează accente acolo unde le-a scris compozitorul și vibrato pentru a da strălucire unui sunet mai lung, însă nu are excese, apăsări sau accentuări inutile ale sunetului. Nimic nu s-a desfășurat strident, nimic nu a spus "eu, Gautier Capuçon, solistul" în loc de "iată muzica", iar pasajele în presto au fost cântate foarte lejer și cu o lipsă totală de ostentație.

Introducerea foarte condensată a Oratoriului "Creațiunea" de Joseph Haydn exprimă încrâncenarea, nesiguranța, durerea dinaintea existenței luminii - această primă secțiune se intitulează "Înfățișarea haosului". Dirijorul Andrey Boreyko a profitat de faptul că nota fundamentală pe care o conțin acordurile care încheie introducerea lui Haydn este aceeași cu sunetul cu care începe "Ritalul primăverii" de Igor Stravinski și a prezentat cele două lucrări legate, fără pauză. Fagotul blând, șchiopătat, parcă imprecis, părea că face parte din același "haos" primar. Povestea scandalului pe care l-au creat și coregrafia baletului pe teme păgâne și muzica cu care a însoțit-o Stravinski este cunoscută. Astăzi, chiar dacă muzica rămâne tulburătoare, cacofoniile sunt suportabile, "Ritualul primăverii" sună mai degrabă armonios decât șocant - sau poate urechea de astăzi este mai obișnuită și cu altceva decât doar cu înțelegere între sunete.

Orchestra Națională a Belgiei a descris tot ce trebuia descris, exact cum a cerut dirijorul, cu implicare și competență. A făcut ca Stravinski să țipe, să rostească răspicat ce are de spus, să-și susțină punctul de vedere, să alerge în sprint. Ca într-o lecție de dirijat, cu gesturi precise, ceremonios, într-un stil aristocratic, prietenos în același timp, Andrey Boreyko a ținut bine în frâu suprapunerile de ritm și de melodie, agitația, incertitudinea sau meditațiile lui Stravinski, iar la final toți, muzicieni și dirijor, au fost aplaudați din plin.


Maria Monica Bojin