Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Brahms și Bartok cu violonistul Leonidas Kavakos - Music box, 11 noiembrie 2013

Publicat: luni, 11 Noiembrie 2013

Aveți ocazia să ascultați cel mai nou disc al violonistului grec Leonidas Kavakos, un muzician pe care am avut șansa să-l ascultăm și în Festivalul Enescu 2013, când a interpretat același concert de Johannes Brahms cu care se deschide și această emisiune. Discul a fost lansat la nivel internațional în 7 octombrie 2013 și este albumul cu care Leonidas Kavakos debutează în calitate de solist concertist la casa Decca, cu care colaborează din 2012 ca artist exclusiv.

Leonidas Kavakos s-a impus în atenția lumii internaționale la începutul anilor nouăzeci, după ce a cucerit premiul I la Concursul Sibelius și a înregistrat versiunea finală a Concertului de Sibelius, în premieră mondială. Mi-aduc aminte că l-am ascultat și eu într-o ediție a Festivalului Enescu - Leonidas Kavakos într-o superbă interpretare a Concertului de Sibelius. În 2013, Kavakos înregistrează atât de pretențiosul concert de Brahms într-o companie ilustră: cea a Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, dirijată de Riccardo Chailly. Este o interpretare matură, cu un alt tip de sensibilitate decât cea pe care am simțit-o pe un alt disc lansat anul acesta cu același concert interpretat de Lisa Batishvili. Leonidas Kavakos este o personalitate introvertită și acest lucru se simte și în interpretarea lui, pe care o recomand drept una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat vreodată pentru Concertul brahmsian pentru vioară și orchestră.

Trebuie spus că în octombrie 2013, Leonidas Kavakos a primit cel mai recent premiu Echo din cariera sa, pentru integrala sonatelor de Beethoven, un album de asemenea inclus în campania Votează discul de muzică al anului 2013. Sunt sigură că și discul pe care-l ascultați astăzi va primi un premiu - calitatea lui este evidentă. Și în plus, avem o diversitate neașteptată pe acest disc: pentru că Leonidas Kavakos a preferat să asorteze cu Concertul de Brahms o serie de lucrări camerale înregistrate alături de pianistul Peter Nagy: primele sunt cele două Rapsodii de Bela Bartok, în care veți recunoaște și teme românești din Transilvania.

Leonidas Kavakos a mai colaborat cu pianistul Peter Nagy atunci când a înregistrat pentru casa de discuri ECM lucrări de Enescu și Ravel - putem spune deci că sonoritățile muzicii românești îi sunt familiare, așa că nu ne mirăm că discul prezentat are și o versiune deluxe care include un bonus - 6 dansuri românești de Bela Bartok.

Aventura brahmsiană a lui Leonidas Kavakos, violonistul grec în vârstă de 46 ani, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai generației sale, nu s-a încheiat. Pe discul lansat în 7 octombrie 2013 figurează și 4 dansuri ungare de Johannes Brahms, înregistrate alături de pianistul Peter Nagy. Iar în stagiunea 2013-2014, Leonidas Kavakos va înregistra alături de pianista Yuja Wang integrala sonatelor pentru vioară și pian de Brahms.

Cristina Comandașu