Evenimentele săptămânii Înapoi

Bleu-Blanc-Rouge – culorile concertului serii de 20 iulie, în direct de la Montpellier

Publicat: luni, 19 Iulie 2021 , ora 12.59

Una dintre cele mai bune orchestre simfonice ale Franței (și ale Europei) oferă un festival de muzică franceză pe coordonate romantice și moderne; profil de program ce nu e deloc o excepție în activitatea ei, dimpotrivă - în prezentarea viitoarei stagiuni, pe care o va deschide tot cu Cristian Măcelaru la pupitru, pe site-ul formației pariziene se afirmă că aceasta își va consolida vocația de a fi, prin excelență, orchestră a creației franceze. Viziunea este, să recunoaștem, străină de ceea ce știm că se întâmplă la noi. L-am întrebat, de altfel, pe Cristian Măcelaru, în interviul pe care vi-l propunem în pauza transmisunii, dacă o asemenea strategie repertorială atrage publicul francez. Răspunsul său a fost că iubitorii de muzică sunt atrași de excelență. Nu am avut nevoie de precizări suplimentare.

În deschidere - "Focuri de artificii", lucrare din 1998 semnată de Guillaume Connesson, între cei mai cântați compozitori francezi din perspectivă internațională, cu lucrări comandate de mari ansambluri și instituții de concert ale lumii. Avem promisiunea unui exercițiu de strălucire orchestrală, urmat de două lucrări concertante marca César Franck (belgian la origine, dar pe care toată activitatea și, mai ales, muzica lui îl recomandă ca parte a culturii muzicale franceze): poemul simfonic "Djinnii" și "Variațiunile simfonice". Ambele - pledoarii pentru rafinament, amintind până azi de primul lor solist, Louis Diemer, cel care i-a resuscitat lui Franck interesul pentru pian către finalul vieții.

Evenimentul se înscrie în Festivalul Radio France de la Montpellier și stă sub semnul centenarului trecerii în eternitate a lui Camille Saint-Saëns, romanticul care a refuzat magnetismul modernismului, preferând clasicitatea. Orchestra Națională a Franței a înregistrat toate cele 5 simfonii ale celui celebrat și o propune pe cea mai amplă dintre toate "Urbs Roma", compusă în 1856 pentru un concurs de compoziție rămas necunoscut.

Simfonic în manieră sută la sută franceză, așadar, cu Orchestra Națională a Franței dirijată de Cristian Măcelaru; pe scena Operei "Berlioz" din Montpellier, marți, 20 iulie 2020, începând cu ora 21,00.

Stefan Costache